Cookie instellingen

Hallo, leuk dat je op onze site kijkt! We hebben ons uiterste best gedaan om deze site zo gebruiksvriendelijk mogelijk voor je in te richten. Zodat jij snel vindt wat je zoekt. Daarom gebruiken we cookies: kleine tekstbestandjes die ons laten zien waar bezoekers zoals jij behoefte aan hebben. Niets geks, niets ernstigs en we beloven dat je er geen last van zult hebben. Meer informatie

Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Azora blog - belevenissen van een collega

Tijd voor een gebakje

Zoals beloofd in mijn eerste Oevelgunne blog zou ik, zo gauw de coronamaatregelen het toelieten, met mw. van der Hoorn een gebakje gaan eten in het Grand Café van De Oevelgunne. Deze laatste Oevelgunne blog wil ik graag schrijven over deze belofte. Het is vandaag een heerlijke stralende dag. In de ochtend fiets ik naar De Oevelgunne. Ik verheug me op de afspraak.

Vorige week hadden we eigenlijk de afspraak al staan maar mw. van der Hoorn vergiste zich in de dag en ik in de tijd… daar ging dus iets niet helemaal goed, waar we vervolgens smakelijk om hebben gelachen. Vandaag ging het wel goed. We zochten een mooi plekje uit in het Grand Café. Een plek waar ik me verbaas over de ruimte, het vele licht dat door de ramen naar binnen komt en het uitzicht met een hoek van bijna 270 graden op de geodriehoek! Ik zie bijna alles, van kerk tot plaatselijke supermarkt!

Mw. van der Hoorn vertelt dat ze zich inmiddels helemaal gesetteld heeft. Ze is blij met haar ruime appartement en met alle voorzieningen die De Oevelgunne te bieden heeft. Ze vertelt dat ze haar ‘Gendringen-leven’ weer opgepakt heeft zoals ze dat voorheen gewend was. Ze gaat met de Valys naar haar dochter in Neede en in een rolstoel naar haar dochter in Gendringen. Voor de verhuizing wandelde ze altijd zelf naar haar dochter dus die rolstoel was wel even ‘een drempel’. Maar nu die genomen is geniet ze van de wandelingen naar haar dochter en ook door Gendringen. Ook een bezoekje van en naar haar derde dochter is een heerlijke tijdsbesteding. Het is weer zoals het was op MMP maar dan luxer. Voor mw. is corona nog wel aanwezig maar het hindert haar op dit moment niet. Ze is dankbaar dat bezoek weer welkom is.

Sandra-en-mw-van-der-Hoorn.jpg

Intussen genieten we van ons heerlijke aardbeiengebakje en ons kopje koffie. We kletsen bijna als vriendinnen, het leeftijdsverschil is fors maar ik merk er niets van. Het was een hele feestelijke afsluiting van ‘De Oevelgunne blogs’! Heel veel woongenot gewenst voor alle nieuwe bewoners, heel veel werkplezier voor alle medewerkers en vrijwilligers en succes met de afronding van de laatste werkzaamheden!

Tot blogs,
Sandra Kolks
logopedist en blogger bij Azora
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Oevelgunne

Op dit moment zit ik in De Oevelgunne in een heel mooi nieuw kantoor deze blog te schrijven. Een hoofd vol met nieuwe informatie maar ik ben vooral -om maar eens een hippe term er tegenaan te gooien - flabbergasted! Tjonge zeg, wat een mooie locatie heeft Azora erbij gekregen!

Onder begeleiding van Jenneke van Mastrigt ben ik het gebouw rondgelopen. En wat is het mooi geworden! Het eerste wat me opvalt is dat er veel licht en veel ruimte is. Brede gangpaden met veel raampartijen. Ik ben er op een warme dag maar ondanks al het glas is de temperatuur heerlijk koel. De appartementen zijn nog ruimer dan ik me had voorgesteld. Een nieuwe bewoner die ik toevallig tegenkom geeft ook aan dat ze blij is met alle ruimte die ze heeft gekregen.
Tijdens de rondleiding hoor en zie ik dat er voor de behandelaars een eigen kantoorruimte is! Daar ben ik heel blij mee want zo kunnen we makkelijk samen sparren over een vraag waar we met meerdere behandelaars over na moeten denken. Hele korte lijntjes hebben we dan.
De twee nieuwe woningen van de PG vind ik fantastisch. Mensen kunnen er fijn rond lopen en er is al een prachtige tuin aangelegd. Op een glazen wand is een weiland met grazende koeien zichtbaar, er is een bushalte gemaakt en het oogt echt heel warm en tegelijkertijd fris.

Koeien-in-wei-Oevelgunne-blog-Sandra.JPG

Foto-bushokje-Oevelgunne-blog-Sandra.JPG

Natuurlijk ben ik niet blind, ik zie ook wel dat er nog heel veel moet gebeuren maar dat geeft meteen ook leven in de brouwerij. Er wordt op verschillende plekken binnen en buiten nog volop gewerkt dus is er altijd wat te zien. Een dame in het restaurant vertelt dat ze die bedrijvigheid erg leuk vindt. Er is altijd wat te kijken en het wordt steeds een beetje mooier. Een puntje van ‘gemis’ was vorige week de televisie. ‘Maar ach, er wordt hard aan gewerkt en dan moet ik maar een paar avonden wat anders gaan doen’, was het nuchtere antwoord van deze dame.

Vol-grand-café-Oevelgunne-blog-Sandra.JPGBouw-buiten-Oevelgunne-blog-Sandra.JPG

Het is al mooi en het wordt nog mooier! Voor iedereen die er is komen wonen of werken, heel veel plezier gewenst (en dat geldt dus ook voor mezelf... en wat mij betreft gaat dat helemaal goed komen!)

Tot blogs,

Sandra Kolks
logopedist en blogger bij Azora
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Je verheugen op een verhuizing op je 97e

Mw. Van der Hoorn is een geboren Gendringse maar toen ze trouwde verhuisde ze naar Arnhem. Daar heeft het echtpaar een aantal jaren gewoond en de kinderen zijn er geboren. Toch besloten ze weer terug te keren naar haar geboorteplaats Gendringen.

Als je 97 jaar bent en het grootste gedeelte van je leven hebt doorgebracht in Gendringen dan mag je ervan uitgaan dat je ook een stukje geschiedenis van Maria Magdalena Postel (MMP) kent. Ze vertelt dat in de beginjaren een non de leiding had, zuster Bernadette. In die tijd ging ze als kok mee op bewonersvakanties. Ze koestert warme herinneringen aan die tijd. Toen ze jaren later zelf in MMP kwam wonen was Zuster Bernadette er niet meer werkzaam.

Al vanaf haar 80ste woont Mw. Van der Hoorn met enorm veel plezier in MMP/De Meulenbeek. Destijds ging het niet zo goed met haar maar gelukkig is dat verleden tijd. Wat een prachtige dame: op je 97ste zeggen dat het beter met je gaat dan op je 80ste.

MMP was misschien wel oud maar het was enorm gezellig. Mw Van der Hoorn keek uit op het kerkplein en genoot van alle levendigheid buiten. Ze kon toen zelf nog naar de winkelstraat in Gendringen en ze haalde zelf haar medicatie op bij de Apotheek. Haar dagen wist ze prima te vullen. Ze las de krant, ging ‘s ochtends koffie drinken, at in het restaurant en ‘s middags dronk ze er thee. Ze is geen spelletjesmens, activiteiten liet ze vaak aan zich voorbij gaan.

Mevrouw-Van-der-Hoorn-MMP.jpg

Twee jaar geleden liet ze het oude MMP achter zich en verhuisde ze naar De Meulenbeek in Ulft. Ook hier vindt ze het fijn. Eigenlijk zien haar dagen hier er hetzelfde uit als in MMP. Met - helaas - één groot verschil: corona. Alle regels, ze heeft er begrip voor maar ze vindt het ook heel jammer. Ze mist de spontane gezelligheid.

Het oude MMP is inmiddels geschiedenis en er herrijst een prachtig nieuw woonzorgcomplex. Mw. Van der Hoorn heeft samen met haar dochter al een kijkje genomen in De Oevelgunne. Ze is erg enthousiast en inmiddels weet ze ook in welk appartement ze komt te wonen. Eentje waar ze weer uitkijkt op het kerkplein, al zal dat even wennen zijn. Het kerkplein heeft namelijk een totale metamorfose ondergaan. Ze pakt de plattegrond erbij en toont me waar zij komt te wonen. Haar eigen woonkamer, badkamer én de slaapkamer is apart. Ook laat ze zien waar Estinea zijn intrede gaat nemen en waar de huurders van Wonion gaan wonen. Het Grand Café wordt mooi en ruim. Ze hoopt dat ze daar eind mei weer met bezoek van een lekker kopje koffie en een gebakje kan genieten.

Mw. Van der Hoorn wat bent u een vriendelijke en krasse dame en wat kunt u mooi vertellen. Ik wens u een heel fijne tijd in De Oevelgunne en als het weer mag nodig ik u uit om samen een kopje koffie te drinken in het Grand Café, mét een gebakje natuurlijk!

Tot blogs,


Sandra Kolks
logopedist en blogger bij Azora

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Communiceren maar dan anders

Op afdeling Ravza (de multiculturele afdeling van Azora) woont een dame met een aandoening die maakt dat zij niet in staat is verstaanbaar te spreken en haar handen en armen functioneel te bewegen. Natuurlijk is geprobeerd om met logopedie haar verstaanbaarheid zo lang mogelijk in stand te houden, maar op dit moment wordt het steeds moeilijker haar te verstaan. Mevrouw heeft zichzelf al geleerd niet meer dan het noodzakelijke te zeggen. Gelukkig begrijpen de mensen in de zorg haar vaak nog wel. Ze kan echter nooit ergens gericht om vragen buiten die paar standaardwoorden die ze nu nog zegt.

Gisteren is daar verandering ingekomen. Tijdens een eerste bezoek van een leverancier van alternatieve communicatiemiddelen is geprobeerd of mevrouw met behulp van haar ogen zou kunnen communiceren. In no time had mevrouw door hoe dit werkte en kon ze al meer communiceren dan wat ze het laatste jaar kon. Ze vond het fantastisch!

Met z’n allen hebben we toen geprobeerd om dit apparaat bij haar thuis te krijgen. Er is natuurlijk een kosten/baten afweging, dat spreekt voor zich. Het feit dat mevrouw meer communicatiemogelijkheden zou krijgen voerde bij iedereen de boventoon. De gedachte dat mevrouw weer zou kunnen communiceren met de zorg over wat zij écht wil, dat ze zou kunnen meepraten met andere bewoners in de woonkamer, dat ze zou kunnen aangeven waar zij bijvoorbeeld precies zij jeuk heeft… dat maakte dat we me zijn allen hebben besloten tot een aanvraag.

Een prachtige eigenschap van deze dame is dat zij zo bijzonder dankbaar is, en toen zij hoorde dat de Eyefinity (het apparaat) voor haar werd aangevraagd, bedankte ze me met een blik die mij ook dankbaar maakte. Dankbaar dat we dit voor haar kunnen doen en dankbaar dat Azora dit mogelijk maakt. Mevrouw is van Turkse komaf en heeft in haar jeugd niet de mogelijkheid gekregen te leren lezen. Zij zal alle picto’s moeten leren kennen door ze te beluisteren, maar dat weerhoudt haar niet. Ze gaat dat onder de knie krijgen.

Dit apparaat heeft de mogelijkheid om bij elke picto, foto of plaatje een woord te typen én te spreken. In overleg met mevrouw wordt nu het woord in het Nederlands bij het plaatje getypt maar in het Turks uitgesproken. Dit nemen de zorgmedewerkers voor hun rekening. Zo kan mevrouw zich begrijpbaar uitdrukken naar zowel de Nederlands sprekende betrokkenen als de Turks-sprekenden. De meeste medebewoners spreken vooral Turks dus kan mevrouw zich ook voor hen verstaanbaar maken. Dat is toch fantastisch!

Gisteren is de Eyefinity geleverd! Vanaf het moment dat het apparaat voor mevrouw stond kon ze er mee aan de slag. Wat is dat mooi om mee te maken. Daar mevrouw ook in is voor een grapje werd natuurlijk een medewerker (wel door het van harte stimuleren van mijn collega en mij) voor aap uitgemaakt. Heerlijk toch dat ook een beetje humor weer tot haar mogelijkheden behoort.

Ik schrijf dit een dag na levering maar ik werd er vanmorgen gewoon nog blij wakker van. Het niet kunnen communiceren raakt mensen in de kern van hun zijn. Dat wij dan kunnen bijdragen aan het weer vergroten van hun wereld, vind ik bijna iets magisch. En als ik dan naar buiten kijk en ook nog eens die prachtige witte wereld zie dan kan mijn dag niet meer stuk.

Tot blogs

image00003.jpeg

image00002.jpeg

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/nCAA-rS8_1o

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En zo ineens ben je een Zoomy

Op dit moment zijn er twee van de vijf Azora-locaties die ik bezoek keihard aan het knokken tegen het coronavirus. Het is heftig. Vooral voor bewoners, familie en zorgmedewerkers. Bij deze wil ik dan ook eerst hen een hart onder de riem steken. Sterkte!

Voor behandelaars heeft corona ook consequenties. Heel veel van wat we heel gewoon vonden, kan niet meer of niet meer zo makkelijk. Therapie in een groep bijvoorbeeld, met meerdere behandelaars tegelijk kijken naar hoe we een cliënt het beste kunnen ondersteunen en noem maar op. Dat betekent creatief zijn en dat proberen we dan ook.
Naast aanpassingen als het dragen van mondneusmaskers, een kuchscherm inzetten bij een behandeling en vooral communiceren via de mail en telefoon, lijkt beeldbellen werkelijk de uitkomst van de eeuw. Omdat ik naast logopedist ook meewerk aan het maken van een magazine, lid ben van het OR en bij de redactie van VeurMekaar zit etc. etc., ben ik nogal eens in overleg en mag ik vrijwel dagelijks praten tegen mijn iPad-scherm. Eerst is het wat onwennig maar nu is het bijna net zo gewoon als tandenpoetsen.
Natuurlijk is beeldbellen niet zo fijn als ‘live-contact’ maar voor mij heeft het ook voordelen. De reistijd is echt vrijwel nihil, mijn hond vindt het geweldig dat ik zo vaak thuis ben en ik bepaal zelf de temperatuur van de ruimte waar ik mij bevind. Al is de confrontatie met mijn coronakapsel iedere dag opnieuw een heikel puntje, maar dat terzijde.
Als het aan mij lag was corona het liefst gisteren al de wereld uit maar helaas is dit niet zo. Voor nu roeien we met de riemen die we hebben en kan er, door de mogelijkheid van beeldbellen, heel veel toch doorgaan gelukkig.
Over een paar minuten ga ik het volgende overleg in. Yep, thuis op de eetkamerstoel met mijn hondje naast mij op een andere eetkamerstoel. Ik hoor jullie denken; dat kan echt niet... maar in huize Kolks kan dat wel.

Tot blogs

Sandra-en-hond-blog.JPG

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Een van alles en nog wat blog

We kennen het allemaal; iedereen (inclusief wijzelf) is drukdrukdruk. We proberen allemaal zo efficiënt mogelijk met onze tijd om te gaan. Deze maand hadden de logopedisten een primeur. Zoals jullie wellicht weten worden de behandelaars van Azora ook ingezet bij Markenheem en Careaz. Maaike voorziet Markenheem van haar logopedische expertise en is er op de maandag en dinsdag werkzaam. Een keer per maand hebben wij op dinsdag overleg met onze manager en dit overleg vindt plaats op Antonia in Terborg, Maaike werkt op dat moment in Hengelo (gld) op de Bleijke en is woonachtig in Didam. Dat betekent een behoorlijke inzet van tijd door alleen al het reizen. Van Didam naar Terborg en dan door naar Hengelo….

Om tijd uit te sparen hielden we onze eerste maandelijkse bespreking van het jaar met onze manager met vier man lijfelijk aanwezig op kantoor en Maaike via facetime erbij. Martijn Jansen (onze manager) vond het, net als ons, bijzonder praktisch en gaf aan dat dit binnen ons advies- en behandelcentrum een primeurtje was. Het werkte geweldig en Maaike had een tijdsbesparing van zeker een uur! Voor herhaling vatbaar dus. Lang leve de technische ontwikkelingen.

Ook in deze januari zijn we, vanuit de personeelsvereniging van Antonia, naar vrienden van Amstel Live geweest! Mijn allereerste blog ging er destijds over. Je kijkt er bijna een jaar naar uit en als het dan eindelijk zover is begint voor mij de pret al in de bus. Zoveel werknemers van Antonia, met hun introducees, samen in de bus richting Ahoy is op zich al een feestje. En dan moet het echte werk nog komen. Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe goed de Nederlandse artiesten live kunnen zingen! Wat een fantastische show en hoe leuk is het om dat met je collega’s te kunnen vieren. Zowel voor als achter en links en rechts heb ik heel wat collega’s gezien die hevig kunnen swingen en gehoord dat ze enorm tekst(on)vast kunnen zijn….
Samen met Marianne Welting (diëtist) ben ik bezig een scholing voor te bereiden voor werknemers van de keuken en de gastdames en –heren van het restaurant van Debbeshoek en de Schuylenburg. Deze scholing vindt medio februari plaats. Wij verheugen ons er op dit te mogen doen. We geven nog niet veel prijs behalve dat we ook tape inzetten…Tegen de tijd dat de scholing achter de rug is zal ik jullie laten weten hoe. Ik hoop dat jullie zolang kunnen wachten, ik zou zelf hartstikke nieuwsgierig worden na zo’n tipje van de sluier.


Tot gauw, tot blogs


Blog-van-alles-en-nog-wat.jpgblog-van-alles-en-nog-wat-2.jpg

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De laatste blog van het jaar...

Heel even richt ik het woord aan alle 50+ lezers… Deze week zat ik met een vriendin een kopje koffie te drinken en zaten we samen leuke herinneringen op te halen. We hebben elkaar leren kennen op de zwangerschapsgym van onze jongste dochters en uiteindelijk zijn zowel onze oudste dochters als jongste dochters samen opgegroeid. De leukste kinderfeestjes zijn er samen gevierd en wat hebben wij er als moeders samen van genoten. Ooit heb ik eens gelezen dat je, tot je 50ste ongeveer, heel hard bezig bent met vooruit kijken. Dromen over je toekomst. En na je 50ste ga je terugkijken en koesteren wat je aan mooie dingen al hebt mee gemaakt. Nou wat mij betreft klopt het.

Dit is ook het derde jaar al dat ik blog. Door op te schrijven wat je zoal meemaakt worden herinneringen vereeuwigd. Voor iedere blog ga je even zitten en neem je de tijd om de mooie momenten van een ontmoeting goed tot je door te laten dringen. En daarna moeten je vingers je gevoel in de juiste woorden in Word proberen te typen. Je beleeft zo’n ontmoeting of moment dus eigenlijk twee keer. Daar voel ik me fijn bij.

Wat er dan meteen achteraan komt is de schrijverij in de 8 To Go. De laatste editie ligt inmiddels al voor jullie. De laatste… echt. Een logische stap, maar wat ga ik alle bijzondere gesprekken met stuk voor stuk bijzondere medewerkers missen. Wat was dat altijd leuk. Aan de keukentafel, op een kantoor, en zelfs (zie de laatste editie) midden in het bos. Voor iedereen die ik heb mogen ontmoeten in de afgelopen jaren; dank dank dank!

Een beetje vooruitkijken doe ik heus nog wel hoor. Wie weet komt er in een andere vorm nog wel iets uit mijn vingers getypt. Misschien mag ik nog mensen blijven ontmoeten en hun verhalen uitwerken. Wie weet hoe een koe een haas vangt…

Maar eerst is het tijd voor de meest nostalgische tijd van het jaar. Bij de kerstboom terugkijken naar 54 keer kerst in mijn geval. Hoe vierden we het vroeger thuis met mijn ouders? Hoe vierden we het heel veel later als gezin? Warme gevoelens borrelen naar boven en herinneringen in mijn hoofd vechten bijna om gezien te worden. Ik duik onder jongens en hoop jullie in 2020 graag weer te ontmoeten.

Voor iedereen een hele fijne jaarwisseling gewenst en voor 2020 niets dan goeds!

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

​De bezoeker aan het woord

In mijn vorige blog schreef ik over de PGDB in Varsseveld. Van maandag tot en met vrijdag komen er mensen uit Varsseveld en wijde omgeving naar deze dagbehandeling. Eén van hen is meneer Zoethout uit Zelhem. En ik mag hem interviewen voor mijn blog.
Op een prachtige zonnige woensdagmiddag is het zover. Als ik de dagbehandeling kom binnenlopen, zit dhr al op mij te wachten. Hij vertelt dat zijn vrouw er aan komt maar dat er mogelijk een wegafsluiting is tussen Zelhem en Varsseveld en het dus kan zijn dat ze iets later is. Dit was niet het geval, mw Zoethout was keurig op tijd.

Als we ons gesetteld hebben, vertelt dhr Zoethout (ik mag Karel zeggen) enthousiast over zijn ervaringen op de PGDB. Hij komt er graag, vertelt hij. Als ik hem vraag waarom het er zo fijn is, zegt hij dat het al begint bij binnenkomst. De dames onthalen je zo vriendelijk, je jas wordt aangepakt en er is koffie en thee. Tijdens de koffie is er tijd voor een praatje. Men is geïnteresseerd in elkaar’s wel en wee. De gezelligheid voert de boventoon. Dhr zegt dat hij geniet van de activiteiten die hij er kan doen. Hij gaat graag naar de gym en is dankbaar dat de fysiotherapeut het onderste uit de kan haalt voor wat betreft zijn kunnen. Verder is er tijd voor een wandeling en gaat dhr fietsen onder begeleiding om zijn lichamelijke conditie op peil te houden. Hij vertelt mij dat hij echt zijn beperkingen wel heeft, zowel lichamelijk als geestelijk, maar dat hij zich zelden ziek voelt. En – je wordt thuis opgehaald en voor de deur afgezet. Hoe makkelijk is dat?

Mw Zoethout vertelt dat dhr naast een vorm van Parkinson lijdt aan vasculaire dementie en Alzheimer. In de loop van de jaren zag ze haar man veranderen van een actieve man naar een meer en meer initiatiefloze man. Dhr Zoethout heeft in Zelhem veel gedaan voor het voetbal en het volleyen. Hij was sporthalbegeleider. Hij beleefde daarnaast veel plezier aan bridgen. Zijn vrouw werkte fulltime en dhr Zoethout droeg zijn steentje bij in het huishouden. Hij deed de boodschappen en iedere zaterdag (als zijn vrouw werkte) trakteerde hij zichzelf op een
gebakje van de warme bakker.

Mw, maar dhr zelf ook, merkte dat deze activiteiten hem steeds moeilijker af gingen. Hij bleef meer thuis en viel te pas en te onpas op de stoel in slaap. Bij de ziektebeelden die dhr heeft, past het dat je moeilijker kunt beginnen aan iets (het nemen van initiatief). De trajectbegeleidster Hanneke van de Bent maakte het echtpaar attent op de mogelijkheid van de psychogeriatrische dagbehandeling in Varsseveld. Dhr kon twee dagen in de week terecht. Het bleek een gouden zet! Zoals duidelijk te horen is aan het verhaal dat dhr verteld, heeft hij het er enorm naar de zin. Voor mw Zoethout leveren de bezoeken van haar man aan de dagbehandeling ook voordelen op. Ze is, als haar man thuis is, toch best gefocust op haar man en kan niet zomaar een dagje weg. De dagen dat haar man naar Varsseveld is, kan ze zich even volledig ontspannen of het huishouden doen. Zo tankt zij even lekker bij. Het feit dat haar man met zoveel plezier gaat draagt daartoe ook zeker bij.

Dit wordt na afloop van het interview en het maken van de foto nog eens bevestigd. Mw Zoethout biedt haar man aan hem mee te nemen in de auto. Samen lopen ze de dagbehandeling in waar net een soort kegelspel wordt gespeeld. Dhr gaat meteen zitten en wil nog graag even meedoen. Zijn vrouw gaat alleen naar huis maar met de warme wetenschap dat haar man oprecht geniet van de bezoeken aan de dagbehandeling.

Echtpaar Zoethout, wat zijn jullie positieve mensen! Dank voor jullie openheid tijdens het interview.

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PGDB? Euh… wat is dat?

In Varsseveld op Den Es hebben ze dat!

De afkorting PGDB staat voor PsychoGeriatrische DagBehandeling.
Zo krijgt een afkorting al iets meer handen en voeten maar het kan nog steeds onduidelijk zijn. Psychogeriatrie is de geneeskunde die is gericht op behandeling, begeleiding en advisering van oudere mensen met dementie en hun omgeving. De PGDB is dus een dagbehandeling bedoeld voor mensen met dementie.


Stel je eens voor… Het is enorm heftig te horen dat je dementie hebt, maar ook voor de mensen die nauw betrokken zijn bij je is het erg. We kennen allemaal wel iemand met dementie en we weten ook allemaal dat dit ziektebeeld een grote impact heeft. Voor de persoon met dementie is er in Varsseveld een geschikte dag’opvang’. Dit woord dekt de lading niet helemaal omdat men, indien nodig, ook een beroep kan doen op behandelaars. Er is een advies- en behandelcentrum binnen Azora met een afvaardiging voor Den Es en de psychogeriatrische dagbehandeling waarop het zeer betrokken team beroep kan doen. Soms zal hiervoor de eigen huisarts een machtiging moeten verlenen, maar de mogelijkheid is er.
Als logopedist ben ik betrokken bij de PGDB. Altijd als ik er kom ervaar ik de rust, de duidelijkheid maar bovenal de gezelligheid. Ik hoor cliënten met elkaar praten over werkelijk van alles en nog wat, maar ook over problemen die ze ervaren. Vaak schiet me het spreekwoord ‘gedeelde smart is halve smart’ door het hoofd als ik er ben. Bij personen met dementie blijkt het goed te werken om een vaste dagindeling te hebben en om iedere keer dezelfde gezichten van de begeleiding te zien. Hier doet het achtkoppige team dan ook hun stinkende best. Ze roosteren zelf en proberen zo te plannen dat cliënten zo min mogelijk nieuwe gezichten zien.


Bij vaste structuur hoeft trouwens niet gedacht te worden aan ‘elke dag is hetzelfde’. Juist niet, zou ik bijna willen zeggen. Elke dag is hetzelfde ingedeeld. ‘s Ochtends een activiteit, ‘s middags net zo. Maar er zijn tal van activiteiten. Men gaat zwemmen, wandelen, gymmen, naar de kerk, er is ruimte voor een geheugenspel, maar ook voor een lekker potje kaarten en noem maar op. Natuurlijk wordt er gevraagd naar wat men fijn vindt om te doen en wordt er zoveel mogelijk gekeken hoe aan deze wensen tegemoet gekomen kan worden. Een halfuurtje bewegen binnen de grenzen van individuele mogelijkheden is trouwens wél een dagelijks terugkerend onderdeel van het dagprogramma. De ochtend begint wel steevast met een kopje koffie en de krant. De krant lokt veel gespreksstof uit. Men deelt meningen met elkaar, denk bijvoorbeeld aan de actie van de boeren onlangs. Nadien is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een activiteit of er is ruimte voor individuele begeleiding. Even samen naar de winkel, een praatje of een bezoekje aan de kapper of pedicure behoort tot de mogelijkheden. Het is toch bijzonder praktisch dat dit allemaal onder een dak kan. In de middag is er ruimte voor iets gezamenlijks vaak op de PGDB zelf. Deze activiteiten worden door het team zelf uitgevoerd. Vaak hangt dit samen met de tijd van het jaar.
Een mooi voorbeeld van wat er kan is dat een cliënt wekelijks met zijn zoon naar Accent gaat. Accent is een gebouw op het terrein van Den Es waar heel veel gereedschap en machinerie is om bijvoorbeeld hout te bewerken. Voor beiden een stuk quality time en het kan gewoon. Mee zwemmen kan ook en er zijn vast nog veel meer leuke dingen te bedenken die je als mantelzorger samen met bijvoorbeeld je partner, vader of moeder kan doen die voor beide partijen waardevolle momenten kunnen opleveren. Als onderdeel van de PGDB kan dit en kan het onder (in)directe begeleiding.
In een van mijn volgende blogs mag ik een echtpaar interviewen waarvan een van hen de dagbehandeling bezoekt. Ik ben enorm benieuwd naar hun verhaal.


Mocht u nieuwsgierig zijn geworden of de PGDB iets voor u of voor uw naaste is, kunt u gewoon er even een telefoontje naar Den Es aan wagen via 0315-258484.

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.

Blog-PGDB-3.jpgBlog-PGDB-1.jpgBlog-PGDB-2.jpg

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De waarde van ‘d’r gewoon effe zun’... | 3 oktober 2019

Mijn vakantie zit er weer op. Wat was Denemarken mooi! Ik kijk op het moment van schrijven reikhalzend uit naar het zelf in elkaar gezette fotoalbum. Voor mij is dat, na iedere vakantie, altijd weer een geluksmomentje als deze weer in onze gang ploft. Een kopje koffie, het liefst een zonnetje in mijn gezicht en dan bladeren en herbeleven. Heerlijk.

Herinneringen maken en herinneringen herbeleven – vooral de mooie - zijn mijns inziens bepalend voor de kwaliteit van het leven. En met dat laatste voor ogen ga ik naar mensen waarbij herinneringen uit het recente verleden vervagen, maar wie juist veel plezier beleven uit het samen ophalen van herinneringen uit hun vroegere verleden. Samen praten over wat hen vroeger bezig hield is voor mij dan ook een van de mooiste aspecten van mijn vak. Ook als iemand moeilijker verstaanbaar is. Of liever; juist als iemand minder goed verstaanbaar is. Door zo’n gesprekje leer ik de mens kennen zoals hij of zij was in de kracht van zijn leven, ik zie ogen glinsteren en we kunnen samen intens genieten van het moment. Gewoon even niets meer en niets minder dan wij samen en ons gesprek. We hebben het ook over kwajongensstreken of hoe men hun partner heeft leren kennen. De kwajongensstreken waren nog zo onschuldig vergeleken bij de tijd van nu. Iemand vertrouwde me ooit toe dat ze een keertje belletje getrokken had bij een buurvrouw iets verder op in de straat. Het was haar eerste en laatste keer want diegene zat achter de deur met een zinken emmer vol steenkoud water…Thuis moest ze vertellen hoe ze aan haar natte pak kwam. Haar moeder heeft er niet veel woorden aan vuil gemaakt. “ Hier zul je wel van leren, zie maar hoe je jas droog krijgt voor morgenochtend, want het wordt erg koud“. “Een natte jas is niet fijn”; voegt ze er nog aan toe… (alsof dit meisje daar zelf nog niet aan gedacht had). Of haar moeder ooit gehoord had van ‘actie- reactie’ of van didactische wekvormen is mij niet bekend, maar haar aanpak werkte destijds als een tierelier. De dame (toen een grietje van 11 jaar oud) heeft haar jas vlakbij de kachel gehangen en de volgende dag kou geleden, want je zult begrijpen dat de jas bij lange na niet droog was. Er waren nog geen wasdrogers en de jas in een centrifuge kon niet. Dan bleef er niets van over. Nadien heeft dat verhaal in het gezin heel wat keren als voorbeeld gediend voor de andere gezinsleden. Met het spreekwoord ‘Bezint eer ge begint‘ was zij het voorbeeld van hoe het niet moest. Maar er werd samen wel om gelachen. Bij iedere keer dat het verteld werd een beetje meer. De dame ligt nu weer in een deuk. Ik ook. Eigenlijk is het gewoon win-win. Zij vertelt en lacht, ik luister en lach. Beiden zijn wij een moment heerlijk onbekommerd. Meer is er niet nodig.

Pluk de dag, geniet van de kleine dingen en heb aandacht voor de ander.

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Op de valreep" | 9 augustus 2019

Nog even en dan heb ik vakantie. Gek is het toch dat die laatste paar dagen altijd veel langer duren dan alle andere werkdagen. Natuurlijk weet ik wel dat iedere dag 24 uur bevat, ook die paar dagen voor de vakantie. Maar soms denk ik dat mijn werkgever die dagen voor de vakantie kan manipuleren, dat hij nog even het onderste uit de kan wil halen. Hahaha….
Voedingsoverzicht consistenties


Voor een aantal mensen is het helaas zo dat zij, vanwege slikproblemen, niet alles kunnen eten. De logopedist adviseert dan om de consistenties aan te passen. Dat betekent dat men beter over kan gaan naar bijvoorbeeld het eten van gemalen voeding of dat de dranken beter dikker gedronken kunnen worden. Vanzelfsprekend nemen wij zo’n beslissing niet zo maar, omdat wij ons er zeer van bewust zijn dat er door zo’n aanpassing mogelijk een stukje kwaliteit van leven wordt ingeleverd. Aan de andere kant kan er door zo’n aanpassing wel worden voorkomen dat er een longontsteking optreedt of dat men veel minder moet hoesten bij het eten en drinken. Nu is er onlangs een voedingsoverzicht gemaakt door logopedisten en diëtisten voor geïnteresseerden waarop men makkelijk kan zien wat een alternatief is van een bepaald product. Hieronder zie je een voorbeeld van brood en de alternatieven gerangschikt op consistentie als voorbeeld:

blog-9-8-2019.PNG

Mochten jullie nieuwsgierig zijn of belangstelling hebben voor het overzicht dan mogen jullie mailen naar logopedie.antonia@azora.nl of dietiek.antonia@azora.nl. Wij sturen jullie deze dan toe.


100%
Wat bijzonder is om even te melden is het feit dat 100% van de vrouwelijke gezinsleden in huize Kolks op dit moment een dienstverband hebben bij Azora…. Hoe leuk is dat?
Wat mijn taken zijn binnen Azora is waarschijnlijk al wel helder, hierover schrijf ik met regelmaat de blogs. Mijn oudste dochter Naomi is medewerker maatschappelijke zorg op kleinschalig wonen op de Schuylenburg en mijn jongste dochter verricht tijdelijk huishoudelijke werkzaamheden binnen de thuiszorg van Azora als vakantiemedewerker. Ik vind dat toch wel heel bijzonder dat mijn meiden (mijn man zou mij nu corrigeren en nadrukkelijk zeggen ‘ onze meiden’ – terecht natuurlijk - maar ik schrijf nu eenmaal deze blog) allebei ook een zorg-hart hebben. Jonge mensen in de zorg, ik stimuleer het. Mensen met een handicap op welk vlak dan ook, verdienen professionele hulp.


Vakantie
Maar eerst ga ik achterover leunen en gewoon niksen. Hoe graag ik mijn werk ook doe, hoe graag ik mijn cliënten ook zie en hoe graag ik ook samenwerk met al mijn fijne collega’s op alle afdelingen, vanaf morgen gaat deze dame in de relax-modus.
Indtel om tre uger! Voor degene die weten wat ’t betekent zonder de google vertaalmachine; mijn complimenten

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"De vakantieborrel en collectors-items" | 22 juli 2019

Afgelopen donderdag hebben we de vakantieborrel van onze aerobic-club gehouden. Dat vind ik altijd zo gezellig! Wat hebben we een heerlijke club. Tijdens het sporten flink van Jetje, maar er is genoeg tijd voor gezelligheid, meligheid en gelach. Bovendien zijn we er voor elkaar als het niet mee zit. Dat vind ik ook mooi!
Voordat we van onszelf naar de vakantieborrel mochten, hebben we nog even goed gezweet (zie het filmpje) en daarna met elkaar geproost. De datum is gekozen op basis van de schoolvakantie, maar de meesten zijn daar allang niet meer aan gebonden en verschijnen daarom aankomende week gewoon weer met hun flesje water en een handdoek in de sportzaal. Ik kijk er nu alweer naar uit op deze mooie zondag dat ik de blog schrijf. Alhoewel ik aanstaande donderdag met 38 graden nog effe een plekje moet geven hoor. Kon ’t me 30 jaar terug nooit warm genoeg zijn, nu is het tegengestelde het geval. Vriezen dat ’t kraakt en sneeuw onder de zolen… daar word ik tegenwoordig blij van. Met andere woorden; de kans dat ik deze week mijn ideale weer krijg is net zo groot als dat er aankomende week een orka in onze vijver beland. Nihil heet dat.


Wat ik verder nog even aan de orde wil brengen is dat ik in het bezit ben van twee badges die maar een klein gedeelte van de Azora-collega’s hebben. Sinds een week of twee dragen we op Den Es en De Bettekamp nieuwe badges. De kleuren van Azora zijn gebleven, maar de naam Azora is verdwenen. Het blijkt namelijk nogal eens voor te komen dat de mensen met dementie de zorg aanspreekt met de naam Azora. Om deze verwarring te voorkomen is gekozen voor deze badge. Voor behandelaren die veel reizen tussen de locaties is het wel prettig dat het toch herkenbaar Azora is gebleven, zodat ik niet in de auto (of op de fiets) steeds moet wisselen van badge. Naast de algemene Azora-badge en de Varsseveldse Azora-variant, heb ik er nog één. De badge van Markenheem. Daarop staan zowel Markenheem als Azora vermeld met in het midden mijn naam. Sinds ruim een jaar werk ik niet meer op Markenheem, maar ik kijk er warm op terug. Puur om logistieke redenen ben ik er weg. De badge bewaar ik. Het kan tenslotte maar zo zijn dat ik er een keertje in mag vallen.


Tot besluit wil ik alle collega’s die op vakantie zijn of gaan een superfijne, enorm gezellige, onvergetelijke, fantastische vakantie wensen. Pluk de dag en verzamel mooie momenten…
En alle collega’s op het werk wens ik eigenlijk gewoon hetzelfde. Ook tegen hen zeg ik “pluk de dag en verzamel mooie momenten”.

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/37fW90hWFkE


blog-41.jpeg


Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


"Een dag scholing met een bijzondere ontmoeting en… nog meer" | 24 juni 2019

Op de eerste plaats excuses, want de laatste blog is al even geleden. In de afgelopen periode hebben mijn vingers wél héél véél Azora-letters getypt, maar de blog is er bij ingeschoten. De 8togo, het personeelsblad van Azora, (je hebt ‘m toch wel al gelezen hè?) was dit keer best een beetje meer werk dan normaal gesproken en ik mocht een artikel t.b.v. de vrijwilligersweek schrijven. Ik mocht zelfs een groepje hele gezellige vrijwilligers fotograferen voor een banner!! Poeh, dat was heel spannend, maar ik ben ook trots. Na alle redactiewerk heb ik heerlijk vakantie gevierd in Istrië.


Natuurlijk maak ik ook even van de gelegenheid gebruik om mijn fantastisch leuke originele maar, vooral ook lieve betrokken collega Zuster Elsje heel veel beterschap te wensen. “Heeee Elles, heel veel beterschap, houd de moed er in, hopelijk zien we je snel weer voorbij springen op de AzoraZorg-facebookpagina”.


Maar nu de blog…
Vrijdag 14 juni – op onze 23e trouwdag – mocht ik naar een ééndaagse scholing ‘basiscurus TouchToTell’. Ik reis weinig met het openbaar vervoer, maar voor scholing maak ik altijd een uitzondering. De dag ervoor had ik mijn E-ticket gescoord en vrijdagmorgen zat ik om 7.44 uur in de trein op weg naar Utrecht. Op 9292ov had ik mijn route uitgestippeld. Overstappen in Arnhem op de ICE naar Utrecht. Zo gezegd zo gedaan. Voor mij was het een primeur… zo’n buitenlandse trein. Ik dacht even dat ik in de Zweinstein-express beland was. In mijn verbeelding zag ik Harry Potter, Ron Wemel en Hermelien in zo’n coupe zitten en allerlei toverongein uithalen. Echter, in plaats van toverspreuken en toversnoep was hier een restaurant waar ze witte bonen in tomatensaus met een flesje bier als ontbijt serveren… heel bijzonder.
In Utrecht met de tram naar plaats van bestemming. Daar bleek de scholing te worden gegeven aan slechts 5 cursisten. Dat was werkelijk geweldig. Wat hebben we veel kunnen doen, uitproberen, en aangereikt gekregen. Als je googelt op TouchToTell vind je meerdere hits met uitleg over dit product. Goed doordacht en de wereld aan mogelijkheden.
Wat de scholing extra leuk maakte, was dat één van de 5 cursisten de dochter van Azora-collega én plaatsgenoot Rosalie Berntsen (werkzaam in de Wienwei van Azora) was….. Haar dochter Pia is in een grijs verleden ooit bij mij in behandeling geweest en – hoe leuk is dat – is inmiddels collega-logopedist. Het blijkt dat moeder Rosalie het schriftje van de behandeling toentertijd nog bewaard heeft. Natuurlijk hebben we heel gezellig bij gekletst in de pauzes en hebben we onze ontmoeting op de gevoelige plaat vastgelegd. Rond 19.00 uur was ik terug in Silvolde en zaten mijn man en ik gezellig in een lokaal restaurant een hapje te eten op onze trouwdag


Elke dag is de moeite waard maar sommige hebben een gouden vleugje. Dit was er zo één.

blog-40-1.jpg

Foto: Links Sandra en rechts Pia.

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"En dan is er koffie, eindelijk" | 07-5-2019

Waarschijnlijk roept deze titel bij jullie op dat ik, na een hele poos gewerkt te hebben, eindelijk toe ben aan een bakkie. Dit is niet zo. Over mijn hoeveelheid kopjes koffie mag ik echt niet klagen. Het gebeurt namelijk heel vaak dat mij op afdelingen of door cliënten een kopje koffie wordt aangeboden. Vaak zeg ik er grif ‘ja’ op. Even een kopje koffie samen met iemand drinken levert vaak mooie gesprekken op. Ik weet niet hoe jullie ‘ samen een kopje koffie drinken ervaren’ maar voor mij is het een rustpuntje, even de druk er af en tijd voor warme interesse voor je gesprekspartner(s).

Wat nou als spreken niet meer lukt en je dus ook niet meer aan je kinderen of ander bezoek kunt vragen of ze koffie willen? En het maar niet lukt om je mond te laten zeggen wat er in je hoofd omgaat…? Zelfs niet na intensieve behandeling van de logopedist in het revalidatiecentrum en later door mij. En dat een alternatief communicatiemiddel ook alleen te bedienen is met hulp van je gesprekspartner? Dat moet toch ontzettend frustrerend zijn? Natuurlijk lost zich dat wel op door zelf koffie aan te zetten of er naar te wijzen in de hoop dat iemand het van je over wil nemen. Maar stel je je eens voor dat je zelfs de namen van je kinderen, kleinkinderen, bezoek niet kan noemen en hen bij binnenkomst niet kunt begroeten met een ‘hallo’. Zo basaal maar emotioneel van zo’n enorm belang om dat wel te kunnen…

Voor een meneer woonachtig in Dr Jenny te Dinxperlo is het bovenstaande helaas feit. Sinds een week of vijf mag ik nu samenwerken met muziektherapeut Karin Hukker. Door een melodie onder een woord of korte zin te zetten doorbreken we de apraxie. Hetgeen we oefenen nemen we op op zijn Ipad en zo kan dhr zelfstandig oefenen op zijn appartement. En dat doet hij! Ook oefent hij samen met zijn kinderen, bezoek of de zorg. Inmiddels zijn we zover dat dhr met een beetje hulp en soms zelfs zonder enige hulp zijn bezoek kan vragen of ze koffie willen. Ook de namen van zijn kinderen en kleinkinderen oefenen we, met resultaat! Het lukt hem steeds beter. Dhr kan nu vragen; “ Koffie”? aan zijn bezoekers… eindelijk.

Het betreft een actieve man die nog veel onderneemt. Zo gaat hij ’s middags vaak een rondje fietsen door de Achterhoek en hij gaat zwemmen met een vriend. Even de zorg mededelen wat je gaat doen, lukte niet. Dhr kan nu ‘ ik ga fietsen’ melden bij de zorg en op het programma staat ook dat hij hen kan gaan zeggen dat hij gaat zwemmen. We gaan stug door, de motivatie van dhr is niet te stuiten en, eerlijk gezegd, die van ons ook niet. Ik denkt dat ik voor Karin ook mag spreken, voor ons is de maandagmorgen een hoogtepunt van de week. Zelfs na een heavy weekend!

(Zie de filmpjes, als we eerst zingen, lukt het hem steeds vaker zonder hulp om koffie daadwerkelijk te zeggen)

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/vyP2W8s8MeE

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"De redactie van de 8togo heeft pech, Gerry gaat weg" | 18-4-2019

Tijdens de redactievergadering van de 8togo (het personeelsblad van Azora) van 8 april hebben wij Gerry Vreuls, onze rots in de branding, onze coach, onze reminder, onze steno-notulist , ons te bescheiden redactielid, onze lieve collega, ons enthousiaste hoofdredactielid, onze alles in de gaten hebber etc. etc. uitgezwaaid. En dan mag je rustig zeggen dat je gewoon pech hebt als redactie, toch?


Gerry gaat per juni gewoon lekker niksen…. als ik het type moet ik ook al lachen, want lekker niksen is niet des Gerry’s. Geen idee waar ze zich mee bezig gaat houden maar niksen vindt ze niks. Onder het genot van een lekker broodje hebben we onze vergadering nog even volledig geleund op haar expertise. Ook mochten we nog een superverslag ontvangen à la Gerry. Goed, volledig en toch kort bondig en overzichtelijk. Natuurlijk laten we haar niet gaan zonder een dankwoordje van Hans Metzemaekers, een welverdiende dikke bos bloemen en een knuffel van ons allemaal. Hans benoemde de bescheidenheid van Gerry nog even specifiek “Wat ben je een bescheiden mens, echt van top tot teen bescheiden…. maar dat had niet gehoeven, want je bent écht goed in wat je doet”. En dat kunnen wij allemaal alleen maar beamen. Natuurlijk hebben we vertrouwen in haar opvolger, maar weten wat je hebt, dat voelt zo verschrikkelijk lekker.

Gerry nog even één keer, zeker niet ten overvloede, maar gewoon omdat je het zo verdient:
Ontzettend bedankt voor je bijdrage namens de hele redactie en we komen je nu nog wel een poosje tegen gelukkig. Dan kunnen we met zijn allen nog even wennen aan het feit dat je de Azora-deuren straks definitief achter je sluit.

blog-39-3.jpgblog-39-1.jpg

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Humor op de werkvloer" | 26-3-2019

Als je er niet was, heb je écht wat gemist: Humor op de werkvloer!


Wat een ontzettend leuk idee om vier zorggroepen (Azora, Careaz, Markenheem én De Gouden Leeuwgroep) te verenigingen in een bijeenkomst over humor. Ik hou van humor en dacht ook meteen; Wat er ook gebeurt, hier moet ik heen. Het paste allemaal net in mijn rooster, maar wát ben ik blij dat ik het heb mogen bijwonen. Bij binnenkomst in de Dru stond de koffie klaar met een heerlijk cupcakeje met een vlaggetje met een smiley er op. Daar werd ik meteen al vrolijk van. De middag werd geopend door Hans Metzemaekers en Ruud Kampshoff. De toon was meteen gezet, deze heren kunnen m.i. volle zalen trekken ware het niet dat zij al een andere functie bekleden en waarschijnlijk ook al een overvolle agenda hebben. Er werd een mop op het randje verteld. Hier vroegen ze overigens eerst wel toestemming voor aan het publiek. Vreemd dat niemand ‘nee’ zei. De mop was inderdaad op het randje, al moet ik zeggen dat het bij de meesten ook even duurde voordat ze ‘m snapten. Vervolgens kondigden zij samen Marcellino Bogers aan. Wat een spreker is die man zeg! Hij wist mij te boeien vanaf het eerste woord tot het eind. Het is gewoon niet te doen om in een paar woorden samen te vatten wat er zoal de revue gepasseerd heeft.

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/YznaHHUUuj8

Het filmpje dat je ziet was ook een ludieke actie. Iedereen moest een vliegtuigje vouwen van een velletje papier met daarop een vraag of mededeling aan Marcellino. Hilarisch…. zeker als je weet dat hij je ook de optie geeft een grote prop te maken en deze naar voren te gooien…. Er zijn immers mensen die de techniek van het vliegtuig vouwen niet meester zijn.


Wat mij persoonlijk raakte was het fragment uit de film ‘Patch Adams’ met Robbie Williams als arts op een kinderafdeling op de oncologie. Humor op de werkvloer was ten tijde van Patch Adams echt nog niet zo’n gemeengoed als tegenwoordig. De pret die hij in no time wist te ontlokken bij deze ernstig zieke kinderen is voor mij van onmetelijke waarde. Het maakt de kinderen helaas niet gezond, maar hoe fijn is het om je even te kunnen ontspannen en je ellende even achter je te kunnen laten.


Voor de mensen die er niet waren kan ik alleen maar zeggen: “Jammer jammer jammer”. Je hebt écht wat gemist. Behalve ruim een uur lachen en prachtige voorbeelden vanaf de werkvloer, had je er veel van kunnen opsteken. En het blije gevoel dat ik zelfs vandaag nog met me meedraag is niet te koop. Het besef dat we met zijn allen zoveel kunnen met betekenen voor onze cliënten en elkaar. Niet alleen wat betreft kennis, maar ook het er voor elkaar zijn en samen pret kunnen hebben….. ja zelfs de slappe lach samen kunnen hebben is zo waardevol. Wist je dat cliënten iemand die hen met humor benadert (vanzelfsprekend daar waar het kan) zelfs meer deskundigheid toekent?


Dank Marcellino Bogers voor je enorm inspirerende lezing. Mijn rugzak met kennis en vaardigheden heeft er weer een mooi pakketje kennis bij gekregen.

blog-38-1.jpgblog-38-2.jpg

IMG_8706.jpg

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Tot gauw!" | 20 februari 2019

Eergisteren heeft Eva Puntman, diëtiste, het advies- en behandelteam Azora verlaten. Ze woont sinds 5 jaar in Lonneker en Lonneker ligt nou eenmaal een heel eind van Terborg. Ze is daar gevraagd om voor De Twentse Zorgcentra haar expertise te gaan inzetten. Voor Azora enorm jammer, want wij verliezen naast een superleuke gezellige collega ook een dijk van een vakvrouw. Onze manager noemde haar vastbijtend. Net zolang zoekend tot er een oplossing is. Ik persoonlijk vind vastbijtend dan ook weer een mooi woord, passend bij haar vak.


Ze heeft vanaf 21 april 1995 bij ons gewerkt. Ik zag ons, te weten; Manuela Dieker (destijds de enige ergotherapeut), Eva (destijds de enige diëtist) en ik (destijds de enige logopedist), altijd een beetje als de drie musketiers. Samen op zoek naar hoe we ons vak het beste invulling konden geven binnen Antonia. Want verder reikte ons werkveld nog niet. Nu, bijna 24 jaar later, zijn er meerdere diëtisten, ergotherapeuten en logopedisten en bezoeken wij geheel Azora, Markenheem én Careaz. Ik vind dat iets om trots op te zijn. Eva en ik hebben enorm nauw samengewerkt, de diëtetiek en de logopedie hebben veel raakvlakken op het gebied van eten, drinken en slikken. Doordat we veel samenwerkten hebben we ook op persoonlijk vlak veel samen gedeeld. Het gegiechel samen komt meteen bovendrijven. Jeetje, wat beheersten wij die kunst bijzonder goed.


Voor Eva is inmiddels een nieuwe collega gevonden, Monique Vroom. Natuurlijk heten we haar enorm welkom in ons midden en wensen we haar heel veel plezier met het uitoefenen van haar vak als diëtiste.


Eva, we hebben het bijna droog gehouden gisteren. Net op tijd kwamen er geen zakdoekjes tevoorschijn, omdat we binnenkort een keer samen aan de wandel gaan met onze viervoeters. Het is dus niet ‘uit het oog, uit het hart’, gelukkig. Wij houden contact!
Namens alle collega’s wensen we Eva heel veel geluk en plezier bij het uitoefenen van haar vak bij De Twentse Zorgcentra en hopen we van haar te blijven horen.


Voor mij geldt; Tot gauw!

blog-38-3.JPGblog-37-2.jpgBlog-37-1.jpg

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Nooit te oud voor ganzenborden" | 5 februari 2019

Maandag 28 januari om 9.00 uur druppelden 14 gemotiveerde OR-leden, waaronder ik, en daarnaast onze zeer gewaardeerde ambtelijk secretaris de Kelderije van locatie MMP (Maria Magdalena Postel in Gendringen) binnen. We staan aan het begin van een hele lange cursusdag. De scholing gaat namelijk duren tot ongeveer 19.30 uur. Helaas moest één van ons verstek laten gaan.


Als één van de eerste opdrachten mocht iedereen vertellen wat hun persoonlijke drijfveer was om bij de OR te gaan. Je huiswerkopdracht was om een beeld of voorwerp mee te nemen dat je motivatie voor de OR verduidelijkt. Dit deden we in groepjes van drie. In mijn groepje had iemand een Boeddha meegenomen. Dit staat voor zelfverzekerdheid, rust en vertrouwen. Ze verduidelijkt dat ze graag wil dat haar collega’s haar vertrouwen en met problemen naar haar toe komen. Zij hoopt dat zij met rust en zelfverzekerdheid de problemen in de OR kan brengen en haar collega’s kan vertegenwoordigen.
De andere persoon in mijn groep had een ‘hark’ bij zich en een kort lijntje. Ze legt uit dat het harkje typisch een thuiszorg-voorwerp is en intramuraal onbekend. Zij wil hiermee duidelijk maken dat zij de belangen van deze medewerkers behartigt. Het korte lijntje is waar zij voor wil staan. Een korte lijn tussen de thuiszorg en haar.
Ik had scrub bij me. Mijn drijfveer is dat ik mee wil helpen Azora een fijne organisatie te laten blijven. Bij de OR kan ik, bij lastige zaken, meedenken om de oneffenheden die zich voordoen weer glad te scrubben.

Vervolgens gingen we ganzenborden. Iedere groep ging voor de winst natuurlijk, maar we kregen lastige vragen om de oren geslingerd. De vragen probeerden we met zijn allen op te lossen. Op deze manier werd onze kennis over de WOR en allerlei andere OR-zaken behoorlijk uitgebreid door middel van dit spel. Gesteggel werd niet getolereerd, alles werd grondig nageteld en nagelezen. Op de foto zie je dat er met ongelooflijk originele ganzen gespeeld wordt…

Tussendoor was er even tijd om met zijn allen een lekkere lunch te nuttigen en gezellig te kletsen. In de middag en avond hebben we ons beraad over verbeterpunten van onze vergaderstructuur. Met zoveel mensen voorkomen dat er mensen even onderling gaan sparren of er voor zorgen dat we geen zijpaden gaan bewandelen is best lastig. We hebben een aantal voorstellen verzameld en gaan de eerstvolgende vergadering ons beraden óf en hoe we deze voorstellen gaan verweven in onze bijeenkomsten. Ook nu werd er tussendoor aan de inwendige mens gedacht en hadden we even tijd om onze hersenen wat af te koelen. Ik spreek voor mezelf, maar ik had af en toe stoom onder mijn hersenpan van al het geprakkiseer.

Voor mijn gevoel is de lange dag voorbij gevlogen. Ik kijk er echt enorm positief op terug en heb een hele portie meer bagage om mijn werkzaamheden bij de OR te kunnen doen. Voor alle OR-leden en onze ambtelijke secretaris een dikke vette schouderklop. Iedereen bleef scherp en had waardevolle inbreng tot het ‘bittere’ eind. Dus een compliment voor onze cursusbegeleidster Ingrid is hier ook op zijn plaats.

blog-36-1.jpgblog-36-2.jpg

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Kom eens kijken..." | 14 december 2018

Zeg eens eerlijk, als het onderwerp van een mail de tekst van de titel als onderwerp heeft, dan gá je kijken... Toch? Dit mailtje ontving ik enkele weken geleden en de inhoud van de mail bevatte de woorden ‘aromasalon’ en ‘zorgkado’. Natuurlijk ben ik onmiddellijk nieuwsgierig en ik maak een afspraak. 6 December om 9.00 uur mag ik in gesprek met Danielle Keuben en Ank Woltering. Zij zijn activiteitenbegeleidsters op Den Es. Ik meld mij bij de receptie en zelfs de receptioniste wist van mijn komst! Ze verwees me naar de kapsalon. Ank is er al. De temperatuur daar is meer dan behaaglijk en ik ruik een zachte citroengeur. Op de achtergrond hoor ik zachte pianoklanken en er is bewegend beeld van een lavendelveld met mooie, ik denk Franse, oude dorpjes, te zien op een zuil. Mijn eerste indruk is rust, even pas op de plaats.
Danielle arriveert net iets later en al snel zitten we aan de koffie en luister ik naar hen. Wat een enthousiasme en wat zijn zij goed op elkaar ingespeeld. Ze vullen elkaar naadloos aan.
Ze vertellen over het ontstaan van hun samenwerking. Ank heeft een cursus ‘massage aan de keukentafel’ gedaan en Danielle heeft zich geschoold in het toepassen van etherische oliën. Ze zijn gewoon vanuit het niets samen begonnen en nu doen ze inmiddels al 6 jaar samen zowel massage als het toepassen/inzetten/gebruiken van etherische oliën bij cliënten. Ze willen beslist niet zweverig zijn, ze behandelen ook niet, maar ze hebben wél oog voor welzijn en warme aandacht.

Dat ze niet zweverig zijn illustreert Danielle met een voorbeeld: Als ze binnenkomen bij een bewoner vragen ze niet of ze een voetenbadje mogen aanbieden en daarna met een olie mogen masseren… Nee ze vragen of ze de vuut effe in een badje heit water meugen doen. Meestal zegt een cliënt dan grif ‘ja’. Ank vertelt over een ervaring bij een mevrouw aan het bed. De verzorging gaf aan dat mevrouw moeilijk wakker kon worden, ze waren al een paar keer bij haar aan bed geweest, maar ze gaf niet thuis. Ze had nog helemaal geen oren naar opstaan. Ank is er, na overleg met de collega’s, naar toegegaan en is bij mevrouw gaan zitten. Ze heeft mevrouw haar voeten heerlijk opgewarmd en de voeten met een opwekkende olie gemasseerd. Halverwege proestte mevrouw het uit… zo was ze nog nooit wakker geworden. Maar wakker was ze en ze heeft een hele fijne gezellige dag gehad.

Ze draaien nu een pilot genaamd ‘zorgkado’. Samen bezoeken ze de woningen en bieden zowel bewoners als collega’s een massage aan. Dat kan een nek- en schoudermassage zijn, maar ook een voetenbadje en -massage. Eerst hoorde je dat de collega’s allerlei uitvluchten bedachten… nou nee, ik heb kalknagels, mijn sokken zien er niet uit, ik heb zweetvoeten, behaarde benen en noem maar op. De dames zijn ontnuchterend; “Dat heeft een bewoner misschien ook allemaal wel, maar daar vraag je toch ook niet naar?” Op dit moment is de pilot voorbij en mag van een succes gesproken worden. Voor bewoners is de aandacht en het contact écht een verrijking. En ook de zorg geniet met volle teugen. Even helemaal ‘zen’ tijdens je werk. Geweldig toch?

En dan komt voor mij toch even een schrikmoment. Bij nader inzien stond in de mail dat ik mocht ervaren… Maar ik dacht dat ik kon zien hoe zij bij bewoners te werk gingen….. maar ze bedoelden echt dat IK het mocht gaan ervaren. De uitvluchten van de zorg mocht ik niet gebruiken, want daar had ik natuurlijk net smakelijk om gelachen. Maar ik dacht allemaal wel! Welke sokken had ik aan? Mijn schoenen zaten onder het zand van de hondenwandeling, de sokken onder de hondenharen en mijn voeten had ik vanmorgen niet gewassen. Danielle deed mijn schoenen en sokken uit, dat hoefde ik niet te doen. Een bewoner kan dat waarschijnlijk niet meer en moet zich daar ook meerdere keren per dag aan overgeven… Naast mij kwam een mevrouw zitten. Zij werd binnengebracht en zei meteen: Wat vind ik het hier toch altijd fijn. Er was dus absoluut sprake van herkenning. Ook bij haar werden de schoenen en sokken uitgedaan. Haar voeten werden in een bak warm water gezet en ik hoorde een hele diepe zucht… mevrouw viel binnen de minuut in slaap, ze ervaarde totale ontspanning.De massage was echt heerlijk. Er werd door Ank en Danielle gekozen voor Bergamot, dan kon ik er de hele dag tegen aan. En dat was ook zo.

Dankjewel Danielle en Ank voor deze hele unieke ervaring! Het heeft mij écht aan het denken gezet. Wat bieden jullie mooie bijzondere en warme aandacht.

blog-35-1.JPGblog-35-2.JPGblog-35-3.jpegblog-35-4.JPG

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Voetbal met een hoeraatje" | 23 november 2018

Via via werd ik getipt over Dhr. Jacobs. Een meneer woonachtig op Stadspark bij locatie Antonia in Terborg. Deze man heeft jaren in Silvolde gewoond en was (en is nog steeds) groot fan van sportclub Silvolde, een wijd en zijd bekende voetbalclub uit genoemde plaats. Het eerste van Silvolde speelt een opvallend goed potje voetbal voor zo’n klein plaatsje. Een verzorgende van Stadspark (Dionne Siebelink) spreekt met regelmaat met dhr. Jacobs over voetbal en ziet en hoort hem dan aan alle kanten genieten. Haar vriend woont in Silvolde en ze stelt hem voor om dhr. Jacobs een keer mee te nemen naar zijn lievelingsclub. Hij ziet dit meteen zitten en ze nodigen dhr. Jacobs dan ook uit om een keer mee te gaan. Vanzelfsprekend zegt hij ja en hij verheugt zich enorm! p zondag 4 november voegen ze daad bij woord en halen ze dhr. op. Al verliest Silvolde van Bussum met 3–4, helemaal niets kan zijn pret nog drukken.


Vandaag, maandag 19 november, mag ik dhr. Jacobs interviewen over zijn voetbaldagje uit. Hij vertelt mij, meteen bij aanvang al, hoe blij hij was met deze unieke kans. Hij weet zich de namen van het tweetal niet meer te herinneren, maar spreekt vol dankbaarheid over hen. “Ein-de-lijk mocht ik, na zoveel jaren, weer eens kijken naar het voetbal in Silvolde”: zo zegt hij. Dat is me meer waard dan welk elftal in het betaalde voetbal dan ook. Volgens hem kan er geen enkel elftal in het betaald voetbal tippen aan zijn Silvolde. Hij vertelt mij ook dat Dionne en haar vriend hem trakteerden op een speciale behandeling. Hij toont mij vol trots de foto’s die daarvan gemaakt zijn tijdens de wedstrijd. Dat zijn de foto’s die bij deze blog zijn bijgevoegd. Het eerste van Silvolde heeft er ook écht werk van gemaakt om hem een onvergetelijke dag te bezorgen, zie ik. Dhr. Jacobs midden tussen de spelers, als daar de lol niet vanaf spat, weet ik het ook niet meer. Een foto van een welgemikte kopbal van hem richting camera geeft ook wel aan hoe het sfeertje was.


Sport verbroedert, wordt altijd gezegd. Hier zie je maar weer een prachtig voorbeeld van dat het écht zo is. Dionne en haar vriend hebben genoten van het voetbal én van het genieten van dhr. Jacobs. Dhr. Jacobs heeft genoten en vertelde mij dat hij misschien nog wel een keer mee mocht. Top dat deze twee jonge mensen een stukje vrije tijd doorbrengen samen met een cliënt om hem een mooie dag te bezorgen. Ook zij zien een herhaling van deze zondag wel zitten Natuurlijk zijn er grenzen tussen werk en privé, maar deze actie heeft alleen maar winnaars opgeleverd. Iedereen heeft genoten…


Alhoewel, alleen maar winnaars…Silvolde heeft natuurlijk wel verloren van Bussum. Maar dat was voor hen totaal van ondergeschikt belang. Ik durf deze uitspraak natuurlijk niet te doen namens het elftal… daar brand ik mijn vingers niet aan.

blog-34-1.jpgblog-34-2.jpgblog-34-3.jpgblog-34-4.jpg


Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Een echt restaurant op locatie Den Es" | 26 oktober 2018

Donderdagavond 18 oktober werd ik uitgenodigd om een kijkje te nemen in, bijna letterlijk, de keuken van locatie Den Es in Varsseveld. Vanaf 17.00 uur werden cliënten van Den Es met familie of vrienden verwacht in het restaurant. Hiervoor werd het Dorpsplein omgebouwd tot een sfeervol restaurant. Toen ik arriveerde stonden de personeelsleden in vol ornaat de cliënten al op te wachten. Deze personeelsleden komen van alle afdelingen en kunnen zich inschrijven om een avondje te helpen. Het is nooit een probleem om personeelsleden te werven voor dit soort activiteiten. Men vindt het leuk om een avondje de cliënten te zien en te helpen in een heel andere setting. De tafels zijn geschikt, gedekt en op de tafels staan gezellig bloemetjes en het menu staat er ook mooi uitgeprint in herfsttinten. Het oogt enorm gezellig. Vanaf 17.00 uur druppelen de eerste gasten binnen van de, in totaal 43 personen. Gaandeweg verzamel ik wat informatie en blijkt dat dit restaurant twee maal per jaar haar deuren opent en er inmiddels een prima draaiboek is om er voor te zorgen dat de avond een succes wordt. De activiteitenbegeleiding trekt de kar, maar er is hulp vanuit alle gelederen. Naast het vaste personeel bedienen stagiaires de mensen met veel plezier. Vanavond zijn de activiteitenbegeleiders Inez en Ria aanwezig. Tussen de bedrijven door spreek ik ook Sven even. Sven werkt normaal gesproken in De Bettekamp en is in de weekenden of ’s avonds gastheer in het restaurant aldaar. Hij is enthousiast en noemt zijn bijbaantje ‘de mooiste die er is’ Zijn gezicht spreekt boekdelen. Hij geniet net zo hard als de gasten in het restaurant. Overdag is hij student aan de TU in Enschede in een hele andere richting. Stiekem denk ik even dat het eigenlijk voor onze cliënten wel erg jammer is dat hij, na zijn afstuderen, dus niet meer beschikbaar is voor de Bettekamp… Vanuit de keuken komen de heerlijkste gerechten voorbij. Ik moet nog eten en de trek slaat toe bij mij. Maar dat terzijde… Inez vertelt dat er zo goed mogelijk rekening wordt gehouden met allerlei zaken rondom de cliënt. Als iemand wat onrustig wordt van te veel prikkels dan zorgen zij dat er middels een mobiele plantenbak een natuurlijke afscheiding komt zodat deze cliënt wel de sfeer proeft maar niet alle prikkels binnenkrijgt. Persoonlijk word ik ook heel blij dat alle cliënten die een aangepaste voedingsconsistentie eten welkom zijn. Gemalen vlees bijvoorbeeld is geen enkele belemmering om in het restaurant te komen eten.

Er is iemand jarig en daar wordt even bij stil gestaan. De jarige wordt getrakteerd op een ‘lang zal ze leven’, gezongen door het personeel en een kleurrijke brandende traktatie, met verve aangestoken door Elly Wittenberg. De drie aanwezige dochters en de jarige genieten nog een beetje extra.

Tussen hoofd- en nagerecht verdwijn ik richting mijn eigen warme maaltijd thuis. Tijdens het nuttigen van mijn warme maaltijd kijk ik met een warm gevoel terug op dit initiatief. Hoe fijn is het om af en toe lekker met je familie uiteten te gaan. Tenminste, dat vind ik. En hoe fijn is het dat het op Den Es gewoon kan in je eigen veilige omgeving, waar je bediend wordt door mensen die je door en door kennen en je als cliënt gewoon mag zijn wie je bent.

blog-33.jpg

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


"Kegelen, zuster Elsje, de OR en Casper Boegman" | 15 oktober 2018

"Kegelen, zuster Elsje, de OR en Casper Boegman". Wat heeft dat allemaal met elkaar te maken, zou je kunnen denken. Eerlijk gezegd denk ik dat zelf ook. Maar toch wil ik het met jullie delen. Want het kan wél in één blog!


Net voor mijn vakantie naar België was ik aanwezig bij het kegelen op locatie Antonia, net als Elles – onze vlogster. Wat heb ik genoten van het kegelen, de gesprekken met de kegelaars, maar ook van Elles. Ik voeg een foto bij van Elles met een meneer die op locatie Antonia verblijft. Wat een heerlijke ontspannen en gezellige sfeer zag ik. Aan deze bijgevoegde foto van Elles met deze heer spat de gezelligheid er af. Wat kan zij dat goed. En wat weet zij bij iedereen de juiste snaar te raken! Bij deze dus even een ‘hulde aan Zuster Elsje’!

blog-32-1.JPG

Met het mooie weer en de goede opkomst van zowel bewoners van Antonia als buurtbewoners werd het een mooie ochtend. En er werd behoorlijk bewogen op deze donderdag in de beweegweek. Zeker in ’t zonnetje zag ik zo hier en daar zelfs wat druppeltjes zweet.
En dan staat er nog OR in de titel. Zoals ik al bekend heb gemaakt ben ik sinds 1 september deel van de OR. Je denkt er over na als je gevraagd wordt, ‘doe ik ’t of doe ik ’t niet’. Heel lang heb ik niet nagedacht. Het leek me reuze interessant. Maar het is nog veel interessanter en leerzamer dan ik verwacht had. Wat een kennis heb ik al opgedaan in amper 2 maanden. En wat een kennis bezitten de al wat langer zittende OR leden. Bij de OR krijg je écht de ins en outs te horen van plannen voor de toekomst en word je meegenomen in de ontwikkeling eigenlijk vanaf de eerste stap.


Gisterenmiddag kwam Casper Boegman nog even langs om officieel zijn zitting in de OR te stoppen en daar wordt even bij stil gestaan door Miranda Blum (de voorzitter van de OR) en Hans Metzemaekers. Het blijkt dat Casper echt goed zijn mannetje heeft gestaan tijdens de zes tot zeven jaar in de OR. Slik, dat moet ik nog maar eens gaan waarmaken. Ook van het afscheid voeg ik een foto toe. Casper, super bedankt voor het vertegenwoordigen van onze dienst al die jaren en heel veel succes en plezier in je nieuwe functie.

blog-32-2.jpg

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Verrijking" | 24 september 2018

Er zijn voor logopedisten inmiddels al veel apps op de markt voor extra ondersteuning tijdens de therapie of om cliënten zelf wat extra ondersteuning te bieden in de communicatie. Voor mensen met een afasie zijn er ook meerdere apps die ondersteuning kunnen bieden. De kosten hiervan variëren enorm, evenals de mogelijkheden. Bij het inzetten van een app moet een cliënt wel over een goede cognitie beschikken en zal handfunctie en visus goed moeten zijn.


Toch kan alleen het kunnen gebruik maken van google al een enorme hulp voor mensen met afasie betekenen. Zo was ik gisteren bij een meneer. Hij oefent meerdere keren per dag met de zorg een aantal woorden. De hoop is dat, als hij dagelijks een groep min of meer dezelfde woorden noemt, deze woorden beklijven en hij ze op den duur kan benoemen. Zo worden dagelijks de namen van zijn kinderen genoemd en merken we dat hij deze namen steeds makkelijker en met steeds minder hulp kan noemen. Daarnaast oefenen we bijvoorbeeld de producten die hij eet en drinkt. Iedere morgen drinkt hij karnemelk. Gisterenmorgen zat hij al aan de koffie. Om dan toch het woord ‘karnemelk’ te benoemen kan ik natuurlijk het pak uit de koelkast pakken en het hem laten zien. Maar het is veel makkelijker om het met een snel ‘google-plaatje’ te tonen en hem te vragen de afbeelding te benoemen. Als je weet dat hij bij opname niet sprak en alleen met zijn duim ja en nee aan kon geven, is er zeker vooruitgang geboekt.


De iPad of tablet is daarnaast ideaal in te zetten als verteller. Voor mensen met een ernstige afasie is het niet mogelijk te vertellen wat zij zoal gedaan hebben aan hun bezoek. Daarnaast kunnen zij ook niet vertellen aan het volgende bezoek dat ’s middags anderen hem of haar al bezocht hebben en dat ze bijvoorbeeld een fijne wandeling gemaakt hebben. Dat is enorm frustrerend. Bovendien is het gebrek aan gesprekstof ook een reden om op te zien tegen een bezoekje naar een persoon met afasie en misschien minder vaak te gaan als wanneer de afasie er niet zou zijn. Stel je eens voor hoe verdrietig dat kan zijn voor beide partijen. Door de camerafunctie te gebruiken heeft de afasiepatiënt en zijn of haar bezoek de mogelijkheid het bezoek vast te leggen. Het zorgt meteen voor gesprekstof voor de volgende bezoeker. “Wat gezellig dat de buurman langs geweest is en dat jullie een gebakje hebben gegeten in het restaurant”. Of ”heb je je oude huis gezien tijdens de fietstocht op de duofiets”, ? etc. Natuurlijk behoudt de afasiepatiënt de eindregie en zal hij of zij bepalen wat hij wel of niet vastgelegd wil hebben. Maar het moge duidelijk zijn dat de technologie een verrijking kan zijn.


Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/BmiFbHqQW8A


Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Golden Oldies van de BAC" | 3 september 2018

Voor mijn gevoel nog niet zo gek lang geleden, al spreken de feiten dat keihard tegen, zat ik in de BAC met een C. Dit is een afkorting en staat voor Buitengewone Activiteiten Commissie (nu ik dit type vind ik dat stiekem ook wel een beetje ouderwets klinken). Dat zal ook wel de reden zijn dat het binnen locatie Antonia nooit meer voluit geschreven of uitgesproken wordt. De BAC is gewoon een begrip en de naam voor de personeelsvereniging. Geen idee hoe lang de BAC al bestaat maar minimaal 30 jaar. Jaar in jaar uit worden er allerlei leuke, creatieve, sportieve, culinaire, oorstrelende en/of oogstrelende activiteiten georganiseerd. Er is voor ieder wat wils. Voor de huidige BAC-leden dan ook een groot compliment, omdat ze nog steeds allerlei originele en goed bezochte activiteiten weten te organiseren. Alle medewerkers van locatie Antonia kunnen lid worden van de personeelsvereniging en ook vrijwilligers mogen deelnemen. De personeelsvereniging vind ik daarom van belang voor Antonia, heel Azora en voor ieder bedrijf. Het verbindt. Je ontmoet je collega’s buiten je werk in een andere omgeving. Ik vind dat altijd een verrijking.

Zo was er eind januari een uitstapje, compleet met busreis, naar ‘De Vrienden van Amstel Live’. Wat een spektakel! Mijn man en ik hebben er samen met heel veel Antonia-collega’s en introducées genoten. Ook mee waren enkele oud BAC-leden. Heel spontaan werd toen een balletje opgegooid om een keer bij te kletsen, een soort mini-reünietje, zeg maar. Onder de naam ‘Golden Oldies’ volgden enkele mailtje over en weer en wisten we een datum te prikken om met deze vier BAC-ers en hun ega’s een vorkje te prikken. En dat was gisteren (2 september).

We zaten nog niet of we babbelden zo door waar we destijds (begin jaren 90 van het vorig millennium ;)) gebleven waren, écht alsof de tijd had stil gestaan. Zo bijzonder om te ervaren. Ook de mannen hadden onmiddellijk gespreksstof en die gesprekstof bleef tot na het toetje. Het was dat mijn man en ik een liftje geregeld hadden en dus moesten gaan. En het restaurant vanzelfsprekend een keer sloot. Anders waren we nu nog niet uitgekletst.

blog-30.jpg


Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"De spits is er weer af…" | 22 augustus 2018

Vanaf vandaag, 21 augustus, begint mijn werkzame leventje weer. Twee heerlijk weken niks, maar het is ook goed om weer te werken. Zeker nu de temperaturen weer gewoon normaal zijn. Alle zonaanbidders ten spijt, voor mij is ’t niks meer.

In mijn vakantie hoorde ik dat mijn lieve kleine Spaanse hondenvriendje Sanson is overleden. Wat verdrietig, voor Brigitte in het bijzonder, maar ook voor alle hondenliefhebbers op de PG afdelingen van locatie Antonia. Sterkte allemaal.

Voor mij begon het vandaag met Careaz in Lichtenvoorde. Fijn om er weer te zijn. Daar bezoek ik drie huizen met alle drie hun eigen sfeer, maar overal vind ik het prettig. De cliënten verwelkomden me enthousiast. Bijzonder dat ze je altijd vragen hoe het is geweest. De interesse die onze cliënten in ons hebben, vind ik hartverwarmend. Ze hebben tenslotte zoveel aan het hoofd dat ik me ook kan voorstellen dat ze het niet vragen.

De aerobic begint vanavond weer dus moest er een nieuwe les komen. Daar ben ik vanmiddag druk mee geweest.

Daarnaast mocht ik een stukje schrijven over mezelf voor de OR! Want ja, groot nieuws!!! Per 1 september neem ik zitting in de OR…. Een nieuwe uitdaging en daar heb ik heel veel zin in.

Vanmorgen toen ik de mail en de agenda opende wist ik het meteen; vandaag hoef ik me niet te vervelen. En dat was ook zo. Mijn eerste werkdag is voorbij gevlogen, heerlijk afwisselend en daar houd ik van.


blog-29.JPG

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Seatmeeting" | 25 juni 2018

Bijna iedereen binnen Azora heeft het al wel gelezen, mogelijk hebben mensen ze al zien rijden, óf mogelijk ben je zelf trotse bezitter van een Seat Mii of Ibiza. Het is een feit. De private lease-auto’s met Azora-bestickering hebben hun eerste kilometers gereden en zijn bijna allemaal al een keer gewassen!


Vanmorgen (25 juni) zijn er een zevental Seats bij elkaar op de foto gezet voor De Schuylenburgh. Goed om te weten is dat er 21 auto’s inmiddels rondrijden en er in september een nieuwe ronde start voor geïnteresseerden.

Wat was het ontzettend leuk om even samen aan de koffie te gaan met medechauffeuses (en een enkele chauffeur) en hun enthousiaste verhalen te horen. Duidelijk is namelijk dat iedereen blij is met de auto. Ook ik (en mijn dochters) rijden met een grote glimlach. De Seat Mii blijkt een pittige auto, maar is ook heerlijk compact. De Ibiza-rijders zijn eveneens zeer tevreden over hun nieuwste aanwinst! Het autoteam (bestaande uit Hans Metzemaekers en Daphne Sleiderink) hebben hier goed op geselecteerd. Zij zijn beiden autoliefhebber en een auto met Azora er op moest wel een beetje in zijn mars hebben.


Daphne heeft mij gevraagd de auto’s bij elkaar op de foto te zetten en daarvoor mocht ik met technisch man van De Schuylenburgh Martin Messing het dak op. Gewoon echt! Wat een happening. Balancerend van de ene daktegel naar de andere konden we naar voorkant lopen. Van daaruit is bijgevoegde selfie gemaakt. Na een toespraak van Hans en ‘een rondje van de zaak’ (maar daar horen jullie vast nog meer over) verlieten de zeven auto’s in file de oprijlaan van De Schuylenburgh.

blog-28.jpg

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Even slikken op Debbeshoek" | 1 juni 2018

Maandag 27 mei mocht ik een voorlichting geven over slikken, verslikken en slikstoornissen op locatie Debbeshoek. Deze voorlichting was met name bedoeld voor vrijwilligers die assisteren tijdens de middagmaaltijd in ’t Vermaeck maar ook personeel was van harte welkom. De vrijdag ervoor hoorde ik dat ik op maar liefst 20 personen mocht rekenen!


Om 19.00 uur was iedereen present, zodat we precies op tijd konden beginnen. Ik trapte af met een digitale quiz. Via de mobiel konden de aanwezigen vragen beantwoorden. De reacties van de deelnemers waren leuk om te zien. Als het om een quiz gaat wordt men toch een beetje fanatiek al was er geen prijs te winnen. De uitslag was dan ook totaal van ondergeschikt belang, maar de nieuwsgierigheid was gewekt.


De voorlichting bestond uit een stukje theorie, maar ook veel praktijk. Voor het eerst heb ik ruim 20 personen elkaar zien eten geven. Even ervaren hoe het is om gevoed te worden is zinvo,l omdat het écht wezenlijk verschilt met zelfstandig eten. Daarnaast was het goed om te ervaren dat het verschil uit maakt hoe je zit en dat je dat zelf kunt bepalen.


Er is ook geprobeerd water aan te dikken op siroopdikte (chocolademelkdikte). Dit is geen taak van vrijwilligers maar wel voor de aanwezige zorg. Iedereen heeft het geprobeerd met wisselend resultaat. Het bleek dat het makkelijker was om erwtensoepdikte te creëren dan chocolademelkdikte… Alle aanwezigen hebben hun aangedikte water geproefd. Het belang van goed aandikken is hiermee wel benadrukt. Water op erwtensoepdikte werd vergeleken met behangplaksel. En ja inderdaad het heeft er enorm veel van weg.


Een heel belangrijk punt van de avond was het doorspreken van wat te doen bij ernstig verslikken en hoe houdt men op Debbeshoek elkaar op de hoogte van afspraken op het gebied van slikken. Aan het eind van de avond is afgesproken om hier nog eens op terug te komen. Men is in grote lijnen best goed op de hoogte hoe te handelen. Vrijwilligers weten dat ze snel op de alarmknop moeten drukken. Toch blijkt de wens te bestaan goede eenduidige afspraken te maken omtrent over wat precies te doen, taakverdeling en communicatie onderling over slikproblemen.


Vrijwilligers en verzorgenden, dank je wel voor jullie inbreng, goede vragen en jullie aanwezigheid op deze tropische avond! En dank aan Karen Tempels en Marlou Hilbers voor de organisatie!

blog-27-1.jpgblog-27-2.jpgblog-27-3.jpg


Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Een aangedikt verzoekje" | 15 mei 2018

Als logopedist geven wij met regelmaat het advies om dranken aan te dikken. Natuurlijk doen we dat nooit zomaar, omdat we enorm goed weten dat dit de smaak van de dranken niet ten goede komt.


Als een cliënt zich verslikt in dunne dranken kan dit consequenties hebben voor zijn gezondheid. De cliënt kan een longontsteking ontwikkelen wanneer er vocht of voeding in de longen terecht komt. Je ziet ook wel cliënten zo heftig hoesten bij het drinken van dunne dranken dat de tranen over de wangen rollen en de drank soms via de neus weer naar buiten komt. Het is dan niet fijn om te drinken. De cliënt kan bij slikproblemen uitdrogingsverschijnselen krijgen. Op deze momenten adviseren wij als logopedist om dranken aan te dikken. Hiervoor is dus het verdikkingsmiddel een oplossing.


Soms is aandikken op karnemelk-dikte genoeg om de cliënt makkelijker en beter te laten slikken. De dranken die dan van zichzelf al wat dikker zijn hoeven niet aangedikt te worden. Soms gaat slikken zo moeilijk dat alle dranken aangedikt moeten worden op vla-dikte. Stelt u zich dat eens voor; koffie waarin je lepeltje bijna rechtop blijft staan. Gelukkig is deze maatregel vaak kortstondig nodig. Altijd, maar zeker als dit langdurig nodig is, kunnen we kijken naar alternatieven. Zo kunnen we koffie ook aandikken met bijv. karamelvla of vanillevla. Dat smaakt al veel lekkerder. Sinaasappelsap met vanillevla of appelsap met appelmoes klinkt al lekkerder dan appelsap met verdikkingsmiddel. De verse vruchtenshakes en milkshakes zijn ook vaak een lekker alternatief. Het blijven aanpassingen en het is nog steeds geen ideale oplossing maar al wel beter.


Heeft u nog tips dan mag u mij mailen; s.kolks@azora.nl. Wat zou het fijn zijn dat we voor cliënten een uitgebreid assortiment lekkere alternatieven kunnen verzamelen waardoor we de kwaliteit van leven van mensen met slikproblemen op een hoger plan kunnen brengen. Natuurlijk moeten wij wel alle inzendingen checken op geschiktheid.

blog-26.jpg

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"De handtekening is gezet" | 19 april 2018

Vorige week heb ik een handtekening gezet. Waarvoor? Ja, ook ik ga rijden in een private-lease-auto met Azora-logo op de sneeuwwitte flanken. Over een paar maanden ben ik te spotten in een Seat Mii en zal ik al mijn Azora en Careaz kilometers afleggen in een nieuwe bolide. Maar ook privékilometers mag ik gaan rijden. De Mii is fijn klein en daar houd ik van. Makkelijk te parkeren overal, want ik moet best veel rond en evenzo vaak een parkeerplaats zien te vinden. Dus dan is dit formaat ontzettend handig.

Natuurlijk heb ik eerst de kans gegrepen om een proefritje te rijden. Mijn ega was mee en dat is, zo gezegd, een boom van een kerel. Hij wilde graag weten of hij ook achterin kon zitten. Met twee dochters met een rijbewijs is het fijn dat je je af en toe mag laten rijden, toch? En dan moet je gewoon even meten……. Meten is weten tenslotte. Misschien hebben jullie een dame zien rijden door De Huet en het Wehlse broek in d’r eentje voor in een Mii en achterin in zijn eentje een grote man? Grote kans dat je ons hebt gezien. Het was geen gezicht maar het paste prima! Daar ging het om. Ik verheug me er enorm op en hoop heel veel veilige kilometers te maken.

blog-25.jpg


1.jpg

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Een klein speciaal vriendje" | 27 maart 2018

Voor de mensen die Antonia wel eens bezoeken is hij geen onbekende. Hij wordt geroemd om zijn kalme (zeg maar relaxte) uitstraling. Alles in hem is rust… Easy going is zijn advies. Ik spreek over een Spaans vriendje waar ik als een blok voor val. Letterlijk én figuurlijk. Iedere keer weer. Hij is ook blij mij te zien, komt ook naar me toe. Maar wel kalm en chill. “Geen haast, ze wacht toch wel en ze staat heus niet op voor ik bij d’r ben”: schijnt hij te denken. En ja, dat klopt ook. Ik heb het niet over een collega, cliënt of bezoeker, maar over een hond. Sanson wel te verstaan.

Sanson is met zijn 14 hondenjaren nog steeds volop aan het werk. Nog geen pensioen voor hem. Hij gaat namelijk ieder dienst van zijn vrouwtje Brigitte Wissing mee. Zij is activiteitenbegeleidster op de Buitenplaats (woningen van de PG). Sanson rommelt een beetje rond en laat zich alle lieve woorden knuffels en hapjes welgevallen. Hij laat zich zelfs als mascotte voorgaan voor het Nederlands elftal of voor andere doeleinden. Zelfs voor de beweegweek. Stiekem moet ik daar wel een beetje om lachen. Als mascotte is hij inderdaad subliem geschikt. Als lichtend voorbeeld daarentegen….

Nou weet iedereen die mij een beetje kent wel dat ik honden op handen draag. Met het vorderen van mijn leeftijd ga je ook wat meer kijken naar je voorland. Hoe wil ik straks wonen als ik zelf niet meer kan? Dat vraag ik me steeds vaker af. Natuurlijk wil ik goed en liefdevol verzorgd worden, wil ik nog kunnen lachen en genieten. Maar ik wil ook een warm harig lijfje waar ik met mijn handen in kan kroelen en een lief hondenkopje met trouwe hondenogen voor mijn gezicht. Misschien zelfs wel onhygiënische likjes op mijn wang, want daar krijg ik nu ook geen ziektes van. Alle dierenliefhebbers zullen dit herkennen en ook weten dat bij verdriet troost van mensen helpt, maar ook dat even je tranen de vrije loop laten in een hondenvachtje er voor zorgt dat je er weer tegen kan.

Binnen Azora weet ik dat er op twee locaties een hondje rondloopt. Ook in andere huizen nemen personeelsleden wel eens hun hond mee. Ik vind het echt geweldig, want het betekent voor het personeel echt wel meer inzet en belasting. Top dat personeel dat wil doen en dat het mag en kan binnen de Azora-muren.

Sanson ik hoop dat je nog heel lang mee mag en kan met je vrouwtje. En dat ik nog heel veel knievallen voor je mag maken.


blog-sanson.jpgblog-sanson-2.jpg

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


"Fotograferen als gezamenlijke hobby" | 6 maart 2018

In Varsseveld op locatie Den Es ontmoet ik wekelijks een cliënt op de dagbehandeling. Door een CVA in het verleden en nu ook dementie is de communicatie voor hem niet meer zo makkelijk. Hij kan moeilijk op de woorden komen, vindt het soms lastig om een gespreksonderwerp vast te houden én te onthouden. De heer was voor het CVA een zeer welbespraakt man met een grote woordenschat. Alhoewel hij hinder ondervindt van de afasie houdt hem dit gelukkig niet tegen om wél gesprekken met iedereen aan te gaan.


De heer heeft zijn hele leven gedaan waar hij het beste in was en waar hij enorm van genoot. Hij heeft zich gespecialiseerd in muziek en dan met name de klassieke muziek. Hij was dirigent, pianoleraar en docent muziek. In zijn verhalen hoor ik de bevlogenheid en de passie en als we samen luisteren naar muziek zie ik de vingers van zijn linkerhand moeiteloos de noten meespelen van elk muziekstuk dat we luisteren. Na het CVA is de motoriek van de rechterhand helaas beperkt. Na het luisteren spreken we over de muziek. Omdat mijn kennis van muziek (en zeker de klassieke muziek) in de verste verte niet toereikend is om mee te kunnen praten zijn we – na een tip van een personeelslid – een andere weg in geslagen.


Second best voor de heer is het fotograferen. Naast mijn werk als logopedist is dat ook mijn ‘second best’! Ik bezit twee camera’s dus zijn wij vorige week maandag de Varsseveldse wijk in gegaan om te fotograferen. Het verbaast me te zien dat hij met zijn linkerhand de camera volledig kan bedienen! Tijdens het fotograferen is het gespreksonderwerp duidelijk afgebakend. Daarnaast is de heer volledig ontspannen. Het communiceren gaat nagenoeg probleemloos. We kijken naar mogelijke fotografie-onderwerpen en bespreken hoe we de betreffende onderwerpen het mooist vast kunnen leggen. Het verbaast mij, en de heer zelf ook, dat het spreken op die momenten zo vanzelf gaat. Door het sturen van het gesprek en door door te vragen over zijn fotografie-ideeën vergroot ik de communicatieve mogelijkheden. Vandaag was het 20 graden warmer dan vorige week en hebben we wat langer buiten kunnen vertoeven. We hebben samen genoten van het fotograferen. Om een gezamenlijke hobby in te kunnen zetten als middel voor therapie. Klinkt als een droombaan, zeg nou zelf.


Ik heb de heer gevraagd, vanzelfsprekend, of ik mijn blog mocht wijden aan deze bijzondere vorm van logopedie. Hij geeft aan dat hij zeker akkoord is en benieuwd is naar mijn schrijfwerk. Ook mocht ik een foto gebruiken die ik gemaakt heb, zodat men een idee krijgt hoe handig de heer is met het bedienen van de camera.

blog-23.JPG

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Één kopje koffie" | 23 februari 2018

Op De Bettekamp bezoek ik wekelijks een dame van mijn eigen leeftijd. Zij heeft een afasie en probeert vooruitgang te boeken op het gebied van spreken met een vechtlust waar ik u tegen zeg. Ik noem haar bij haar voornaam en mag haar naam ook noemen in deze blog.

We oefenen praktisch. Afgelopen week heeft ze één zin geoefend, bedoeld om haar tweelingzus te begroeten als deze haar kamer binnenkomt.

De zin was “Hoi *****, hoe gaat het er mee?”.

Deze zin rolt, na een week oefenen, oefenen en herhalen, soepel haar mond uit dus nemen we een volgende stap. Aankomende week zal Janet daarom de volgende zin proberen zich eigen te maken; “Wil je koffie?”. Voor ons is zo’n vraag de gewoonste zaak van de wereld. En het is ook vanzelfsprekend dat we snel even een kopje koffie zetten als ons bezoek bevestigend antwoord.

Maar zo vanzelfsprekend is het voor Janet niet. Zowel de vraag stellen als het kopje koffie zetten niet. Sinds een maand of twee lukt het haar wél weer zelfstandig koffie te zetten. Dit dankzij een handig stappenplan van de ergotherapeut! Hoe fijn is het dan om je bezoek ook daadwerkelijk te kunnen vragen of ze koffie willen?

De zin hebben we gisteren zeker een keer of 10 herhaald. Als grap zei ik toen: ”Als je het nog één keer vraagt, zeg ik ja!”. Natuurlijk vroeg ze het nogmaals! En natuurlijk zei ik “JA”!!
We hebben samen genoten van een heerlijk bakje vers gezette koffie en ik ben er van overtuigd dat het Janet lukt volgende week deze zin ook zonder mijn hulp te kunnen zeggen. Voor mij zijn dit de kippenvelmomenten, de kers op de taart, zeg maar. Het ging niet eens zo zeer om de koffie zelf (alhoewel ik die met heel veel smaak heb opgedronken) maar gewoon het feit dat het weer kan!

Janet wat heb ik een respect voor jou! We knokken samen nog een poos door. Wat fijn dat ik dit moment samen met jou, mag delen met mijn collega’s van Azora en andere lezers van de blog. Tot gauw!

blog-22.jpg

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Bijzonder" | 9 februari 2018

Azora is ook dit jaar weer hoog geëindigd op de lijst van beste werkgever van Nederland. Ik ben me er bewust van én trots op dat ik daar toch maar even een –al is het piepklein – onderdeeltje van ben. Bijzonder hoe we dat toch maar even neerzetten!
Afgelopen maandag (5 februari j.l.) heb ik de lezing van dementie-deskundige Jos Cuijten uit Amsterdam bij mogen wonen. Deze vond plaats in de Kroezenhoek van Antonia en was bedoeld voor een ieder die dementerenden ontmoet. Voor mij om meerdere redenen heel bijzonder. Ik mocht namelijk met een hele nieuwe Azora-collega gaan, voor mij een hele speciale! Mijn eigen dochter, hoe leuk is dat?


Maar ook om de ene na de andere eyeopener te horen van de spreekster. Haar moeder was dement dus naast deskundig op het gebied van dementie is ze ook ervaringsdeskundige. Haar voorbeelden van goede en ‘’goedbedoelde acties” van de mensen in de zorg, behandelaars, mantelzorgers en andere betrokken leken onuitputtelijk. Het voorbeeld van de transparante bladen op een rolstoel waarop een heet kopje thee wordt geplaatst bijvoorbeeld. Als je alleen al niet goed meer ziet zou je al kunnen denken dat de hete thee zo op je schoot gezet wordt. Als dementerende die daarnaast moeite heeft met logische verbanden leggen, moet het een doodenge ervaring zijn. Of haar verklaring voor het feit dat dementerenden zo vaak naar het toilet moeten. Naast altijd op de loer liggende urineweginfecties, niet weten dat je vijf minuten eerder ook al geweest bent en afnemende spieractiviteit etc. kan het ook een kwestie van verveling zijn. Een “ritje” naar de WC levert je aandacht op, even een andere omgeving en een mogelijkheid om in een andere positie te zitten. Jos complimenteerde Azora met het verenigingsleven. Als er voldoende fijne afleiding is, zijn de werkelijke blaasproblemen niet opgelost. Wel is er afleiding en aandacht. Voel je je fijn en veilig, dan zal de focus op andere dingen komen te liggen en is een WC-bezoekje als afleiding overbodig.


De lezing heeft zowel mij als mijn dochter aan het denken gezet. We hebben er nadien nog wel over gesproken en bedacht hoe we ons nog beter bewust konden zijn van het denkpatroon van dementerenden en hun daaropvolgend gedrag. Wat genoot ik van het feit dat we samen na konden praten en om mijn dochters ideeën en gedachten te horen. Ik verheug me op meerdere scholingen samen en op meerdere ‘sparrings-avonden’…. Op mijn (logopedisch) vakgebied neem ik zeker een aantal zaken mee in mijn rugzakje. Vanaf nu probeer ik, nog meer, oog te hebben voor veiligheid en het ‘hier en nu’ waarin de dementerende zich kan bevinden naast mijn logopedische kennis.

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist en blogger bij Azora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Een jaar blogs" | 29 januari 2018

Vorig jaar rond deze tijd verscheen mijn eerste blog. Deze blog ging over ‘vrienden van Amstel live’. Afgelopen weekend heb ik weer mogen genieten met collega’s en mijn man (!) van deze lawine aan muziek, zang en show. Wat een GEWELDIG feest is het toch! Maar daar wilde ik het niet over hebben eigenlijk… Wel over het eenjarig verjaardagsfeestje van mijn blogs. De eerste blog schrijven en zien verschijnen vond ik enorm spannend. Je begint ergens aan en dan hoop je dat je genoeg onderwerpen hebt om over te schijven en of mensen wel zin hebben om je blogs te lezen. Beiden blijkt het geval, gelukkig. Dat maakt me trots en nog enthousiaster. Bovendien heeft het me zelf iets gebracht. Het heeft me doen inzien dat mijn werk enorm divers is, uitdagend en bovendien leuk! Bij welk bedrijf mag je logopedist zijn, sportlessen geven, meedenken en – werken voor het personeelsblad 8togo, blogs schrijven en dan óók nog af en toe fotograferen. Kortom; alles wat ik graag doe kan en mag ik ontplooien.

Dat is de reden waarom ik met zoveel plezier werk bij Azora. Er is oog voor je kwaliteiten. Natuurlijk in de eerste plaats de kwaliteiten als logopedist in mijn geval. Maar zelfs binnen de logopedie mag ik doen waar ik me het fijnste bij voel. Ik bezoek tal van verpleeghuizen binnen Azora, Careaz en Markenheem. Zeer afwisselend en daar houd ik van! Wellicht verandert er dit jaar een en ander in mijn werkzaamheden. De uitdagingen liggen weer voor het oprapen, daar ben ik zeker van. Ik houd jullie in ieder geval op de hoogte. Het valt me trouwens op dat het woord uitdaging op meerdere manieren kan worden opgevat, de laatste jaren. Ik hoorde laatst iemand zeggen; Oei, dán heb je pas een serieuze uitdaging….Het klinkt misschien iets minder heftig, maar dan heb je in mijn beleving toch gewoon een probleem. Maar dat terzijde.

De blog gaat door, ook in 2018 mag ik jullie op de hoogte blijven houden van mijn doen en laten. Ik kijk uit naar alle bijzondere ontmoetingen met cliënten, medewerkers, adviseurs, enz. enz. en jullie deelgenoot daarvan te laten zijn.

Tot blogs!

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist bij Azora.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Aerobicmarathon" | 10 januari 2018

Aerobicmarathon

De eerste blog van het nieuwe jaar is een feit en het leek me het sublieme moment om te beginnen met oud nieuws…en wel van 13 december 2017…

De Aerobicmarathon
Die betreffende woensdagavond stonden er 14 dames van allerlei pluimage (jong, ouder :), beginners, gevorderden en wel en geen Azora-medewerkers,) om 19.00 uur precies, klaar om in 2017 nog één keer enorm te knallen. Bij ouder moet je denken aan drie dames die inmiddels de 65 jaar zijn gepasseerd. Ik vind het toch zo knap!!!

Wat houdt het in, zo’n marathon?
Twee-en-een-half uur aerobics, zowel steps, high impact, low-impact als spierversterkende oefeningen en heerlijke Zumba. Begin oktober zijn we begonnen met trainen. Wekelijks werd de training intensiever en langer. Bijna iedereen was er ook wekelijks en met slechts af en toe enorm gezucht werden alle trainingen netjes tot het eind volgehouden. Op woensdag- Marathondag – was Marjanne Peters aanwezig om wat foto’s te maken van deze toppers, er waren enkele toeschouwers en om 20.30 uur kwam Shirley Bayer binnen met sambaballen om ons op te peppen en nog even een uurtje vlammen. En wat we mogen ook niet vergeten te melden is dat we van het Management Team een sportdrankje aangeboden kregen om ons de morele en fysieke steun te geven die we nodig hadden. Dat maakte ons extra fanatiek. In de achterzak van mijn sportbroek had ik mijn mobieltje met stappenteller. We waren benieuwd hoeveel stappen en kilometers we in de benen zouden hebben na afloop. We kwamen uit op 15327 stappen en 10728 kilometer. En dat terwijl we dus niet eens voortdurend stappen zetten…want we hadden de spierversterkende oefeningen óók nog! Reken even mee; Er is 14 x 10728 = 150192 kilometer afgelegd in een sportzaal met een beperkte afmeting. Knap eigenlijk hè?

Iedereen haalde met glans de eindstreep. Nou was er ook wel een mooi vooruitzicht. Fris, wijn en gezellig even nazitten. Er was goed merkbaar dat de mondmusculatuur niet meegenomen was in het marathonprogramma. Die waren bij lange na nog niet moe, er werd dan ook lekker gekletst.
Alle sporters, super bedankt voor jullie enthousiasme, deelname en iedereen van mijn groep voor alle gezellige sportiviteit in 2017. De spits van 2018 hebben we alweer afgebeten. We maken er weer een mooi jaar van met zijn allen!

Geschreven door: Sandra Kolks, logopedist bij Azora.

Marthon-2017-2.JPG

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Leeftijd" | 29 november 2017

Met het vorderen van mijn leeftijd zie ik steeds vaker cliënten van mijn eigen leeftijd of enkele jaren ouder. Dat vind ik best confronterend. Dat betekent eigenlijk dat jezelf ook meer en meer in de gevarenzone komt. Gezondheid is iets waar je je meer bewust van wordt. Ook omdat ik in mijn persoonlijke kennissenkring vaker mensen zie vechten tegen allerlei ziekten.

Ik behandel iemand die een uitgebreid CVA heeft doorgemaakt en keihard knokt tegen de gevolgen ervan. Haar leeftijd ligt echt niet ver van het mijne. Duidelijk is dat haar leven voorgoed en ingrijpend veranderd is. Door de afasie kan zij zich moeilijk uiten en dat moet verschrikkelijk zijn. Praten, schrijven en lezen lukt niet meer, gelukkig is het begrijpen van taal wel goed en kan zij goed antwoorden met ja en nee.

Als we bezig zijn met de behandeling zie ik hoeveel energie ze moet leveren om mijn opdrachten uit te kunnen voeren. Maar ze is vastberaden en zal al haar power gebruiken om de opdrachten tot een goed eind te brengen. Omdat we qua leeftijd zo weinig schelen hebben we in onze jonge jaren (al zijn we dat natuurlijk nog) gezongen en gedanst op dezelfde muziek. Soms sluiten we een behandeling af met een liedje uit onze tijd. Op mijn mobiele telefoon zoeken we een liedje op YouTube (lang leven de huidige mogelijkheden) om even heerlijk en keihard mee te blèren (want zingen is een kunst die we helaas niet beheersen) met Doe Maar, Herman Brood of Queen. Voor mijn cliënt ook ontspannend en goed om te ervaren dat ze dan wel goed van de woorden af kan komen. Je snapt dat het daarom des te meer een ontlading is van alle opgestapelde energie . We hebben de grootste lol samen. Met ons muzikaal gehoor is namelijk niets mis waardoor we prima al onze vreselijke vals ingezette noten uit onze niet zo gouden keeltjes horen komen.
Respect voor deze dame. We zetten de behandeling door en kraken nog wat (on)zuivere noten samen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I eat robot" | 24 oktober 2017

Al voor de zomervakantie was ik op de afdeling Schavenweide van Markenheem en kwam ik onverwacht, op verzoek van Marieke te Stroet (ergotherapeut bij Azora), bij een uitprobeersessie van de “I eat robot” bij de heer de Boer. De heer de Boer is een vrij jonge man met neurologische uitval waardoor hij beperkt is in al zijn doen en laten, woonachtig op een somatische groep binnen Schavenweide. De heer de Boer heeft geen slikproblemen, maar kan niet zelfstandig eten. Marieke vroeg me of ik mee wilde kijken bij de test van de I eat robot om te beoordelen of er ook geen slikproblemen zouden optreden als de heer de Boer met behulp van deze robot wel min of meer zelfstandig zou gaan eten.


Met verwondering en een niet te beschrijven dosis bewondering voor het doorzettingsvermogen voor de heer de Boer heb ik meegekeken naar de mogelijkheden welke dit apparaat toevoegt aan het zelfstandig functioneren van deze man. Het is voor hem van wezenlijk belang zelfstandig zaken te kunnen uitvoeren en dit biedt hem een mogelijkheid. Ook heb ik respect voor Marieke, omdat zij in haar zoektocht geen mogelijkheid onbenut laat de heer de Boer deze kans te bieden. Het spreekt namelijk voor zich dat ziektekostenverzekeraars niet staan te springen uitgaven te doen in het belang van één verpleeghuisbewoner. Maar door de motivatie van Marieke heeft de ziektekostenverzekeraar besloten de heer de Boer deze kans toch te gunnen. En met succes. Hij heeft inmiddels de robot tot zijn beschikkingen oefent dagelijks. En, zoals op het filmpje is te zien; met succes.


Rest mij heel veel dank uit te spreken aan op de eerste plaats de heer de Boer zelf, omdat hij mee heeft gewerkt aan deze film ten behoeve van mijn blog en mij mee nam in zijn kwetsbare momenten van oefenen en uitproberen. Ook dank aan Marieke te Stroet voor haar uitnodiging mee te kijken met de demonstratie van dit mooie apparaat. En dan natuurlijk enorme dank aan Schavenweide en Jeroen Garritsen voor het maken van deze prachtige opname.
Meer tekst is niet nodig, ik zou zeggen; bekijk het filmpje. Het is het meer dan waard. Dat vindt de heer de Boer zelf namelijk ook. Hij wist zijn broer door middel van non-verbale communicatie duidelijk te maken dat het filmpje eigenlijk best een beetje langer had mogen duren.

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/FZhBnFISIOs

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Alternatieve communicatiemiddelen" | 13 oktober 2017

Afgelopen week ben ik aanwezig geweest bij een workshop ‘bladen maken ‘ voor alternatieve communicatiemiddelen. Wat was dat een zinvolle, leerzame maar vooral ook leuke en uitdagende workshop. Wat een wereld aan mogelijkheden heb je.

De workshop werd georganiseerd voor logopedisten maar ook voor mantelzorgers. Bij deze bijeenkomst waren er mantelzorgers van hun kinderen. Mensen met gerichte vragen en boordevol ideeën over wensen van hun kinderen op gebied van communicatie.
Tijdens de ochtend werd verteld welke bedieningssystemen er zijn (denk hierbij aan joystick, buttons, oogbediening etc.) en eventueel mogelijke bevestigingen aan rolstoelen. Want als een cliënt met oogbediening communiceert en zelfstandig met de rolstoel kan verplaatsen dan kan dit niet tegelijkertijd….Dom, maar dat heb ik me nooit gerealiseerd. Hiervoor zijn mogelijkheden aan een rolstoel te maken om het alternatief communicatiemiddel met een druk op de knop buiten het gezichtsveld te laten verdwijnen.

’s Middags liet de spreker ons een blad invullen met woorden die voor onze cliënt van belang konden zijn. Er bleken grote verschillen tussen ieders woorden en dus ook tussen behoeftes van de cliënten. Vanzelfsprekend (wat een treffend woord in deze context) zijn er verschillen tussen volwassenen en kinderen, maar ook tussen individuen en gezinnen. Goed om daar maar weer eens bewust van te zijn en dat je dus nooit alleen mag uitgaan van je eigen referentiekader bij het inrichten van een alternatief communicatiemiddel. We kregen enkele reeds uitgewerkte ideeën toegereikt met betrekking tot hobby’s van personen. Zo was er een tour de France fan die alle routes, fietsers, shirtjes, aanmoedigingen etc. etc. voorgeprogrammeerd had in zijn alternatief communicatiemiddel.

Ook voor mijn cliënt kan ik voorlopig ook vooruit en heb ik veel ideeën opgedaan. Aan de slag dus.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Een sportieve happening" | 25 september 2017

Tijdens een steples vroeg een echte die-hard me om weer een keer een marathon te organiseren. Het was tenslotte alweer een jaar of wat geleden dat deze voor het laatst plaatsvond…. Héél even dacht ik; “Wowww, wel leuk, dat zeker maarre… ik moet dan natuurlijk zelf ook weer aan het trainen”. Zucht… Maar bij de tweede gedachte komt toch mijn competitiedrang naar boven borrelen en schaam ik me bijna voor de eerste gedachte. Degene die het vroeg is ruim 10 jaar ouder en heeft er zin, wat een kanjer! Dan ga ik toch niet lopen miepen maar dan ga ik er ook voor!!

Deze week is er daad bij woord gevoegd. Er is een ‘go’ van mijn manager om op woensdagavond de sportzaal te mogen gebruiken, waarvoor natuurlijk een heel groot dankjewel! Vervolgens heb ik trainingsdata gepland, het schema voor de marathon gemaakt en de deelnemerslijst opgehangen. Ik heb aangegeven dat het doorgaat als er minimaal acht personen meedoen inclusief mijn persoontje. En nu staan er al elf namen (exclusief mijn persoontje)! Zo ontzettend leuk! Dat motiveert mij enorm. Ik ben hartstikke trots dat we met zijn allen de uitdaging weer aangaan.

De marathon houdt in dat we 2 ½ uur achter elkaar gaan knallen en wel op woensdagavond 13 december. Tussen pepernoten en kerstdiner. Een prima tijd om heel veel calorieën te killen lijkt me. Om een idee te krijgen voor welke klus de sporters staan, voeg ik een foto toe van het schema dat in de sportzaal hangt. Echt niet misselijk toch?

Af en toe zal ik jullie op de hoogte houden van de vorderingen en natuurlijk zal ik na 13 december een blog wijden aan de marathon.

Wish us luck!

Step-marathon-voorbereiding.jpg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Een dag te laat" | 5 september 2017

Hallo bloglezers,

Normaal gesproken blog ik om de maandag maar deze week was het ineens dinsdag voor ik er goed en wel erg in had. Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd voorbij vliegt… En ‘time flies when you’re having fun’…
Gisterenmorgen heb ik namelijk op De Schuylenburgh het halfjaarlijkse overleg bijgewoond van de hoorcoaches binnen Azora. Een ontzettend fijne en serieuze groep mensen die meer dan hun best doen om alle zaken rondom het gehoor van onze cliënten goed in de gaten te houden en actie te ondernemen bij bijzonderheden. De ochtend begint meestal met een opening door de kartrekkers van de hoorcommissie Addy Kolkman of Lidy Rikken zonder Liesbeth Lanting en mij te kort te doen. Als ik zie wat voor een werk deze twee dames verzetten mag daar best een keer een pluimpje voor gegeven worden!

Ik vind zo’n halfjaarlijkse bijeenkomst altijd leuk en leerzaam. De audicien is aanwezig en verzorgt een presentatie voor nieuwe hoorcoaches, maar ook voor de doorgewinterden is het goed om weer even op de hoogte te worden gebracht van nieuwe ontwikkelingen en nieuwe inzichten. Het otoscoperen wordt getraind en het verbaast mij dan met hoeveel gemak de hoorcoaches dit doen en zaken signaleren. Door het regelmatig doen schijn je het ook snel eigen te kunnen maken. Bij bijzonderheden wordt een verpleegkundige ingeschakeld.
Mijn rol in het geheel is dat wij, als logopedisten, ingeschakeld kunnen worden in het traject van aanmeten van en gewenning aan de hoortoestellen. Voor cliënten is het prettig een vast gezicht te zien tijdens dit traject en de eerste ‘hobbels’ die men beslist tegenkomt tijdens de gewenning te kunnen delen met de logopedist. De lijntjes naar de audicien zijn heel kort, zeker tijdens de gewenningsperiode. Bij onverwachte problemen nemen wij dan contact op en kunnen we deze problemen oplossen voordat een cliënt antipathie krijgt tegen de hoortoestellen en ze in het veel genoemde nachtkastje verdwijnen.

blog-14.jpg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Vakantie voorbij" | 21 augustus 2017

Na een vakantie die is omgevlogen maar waar ik enorm van heb genoten, ben ik inmiddels alweer een weekje aan het werk. En ook die week is omgevlogen. Ooit kwam ik terug van een heerlijke vakantie en vertelde ik er tijdens een pauze over aan mijn collega’s. Na mijn enthousiaste relaas kwam mijn collega met een wel heel ontnuchterende “Ah joh, nog maar 48 weken en dan mag je weer”. Eerlijk is eerlijk, ik viel even stil. Inmiddels weet ik dat alle weken voorbij vliegen. Het maakt niet uit of het nu tijdens vakantie, werk of andere bezigheden is, tijd vliegt... Je bergt de kerstboom op en je tuigt ‘m ook zo weer op.

Mijn eerst werkweek was meteen weer voluit. De afronding van een aantal zaken voor de 8togo, de aerobics, en vanzelfsprekend het weerzien van cliënten. Er is een afspraak gemaakt voor een dame die afhankelijk is van haar alternatieve communicatiemiddel. Haar spraak is voor haar directe omgeving nog net verstaanbaar op goede momenten. Daarnaast typt zij hetgeen ze wil zeggen. Nu wordt, door motorische achteruitgang, het typen steeds moeilijker. Mevrouw kan haar handen en vingers niet meer goed sturen. Dit is natuurlijk wel nodig als je een woord moet typen. Volgende week komt er iemand van het bedrijf dat ook haar alternatieve communicatiemiddel destijds heeft geleverd, om samen met mevrouw en mij uit te vogelen welke opties er zijn om haar het apparaat wél goed te laten bedienen. Er wordt gedacht aan een scanfunctie. Dit houdt in dat er een lampje over het alfabet gaat op het alternatieve communicatiemiddel. Als het lampje bij de letter is die mevrouw wil typen kan zij middels een druk op een grote knop deze letter selecteren. Op het apparaat zit al een woordvoorspelfunctie zoals ook op een mobiele telefoon. Mevrouw kan dan, zo gauw het woord dat zij bedoelt verschijnt, dit woord selecteren. Dit voorkomt dat zij het hele woord moet typen. Mevrouw en ik zijn benieuwd naar de opties en naar wat de uiteindelijk keuze wordt. Ik houd jullie op de hoogte.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Vakantie!!!" | 8 augustus 2017

Deze week is de laatste week van mijn vakantie. Heerlijk. Want, eerlijk is eerlijk, ik vind mijn werk echt geweldig leuk maar vakantie is
natuurlijk ook fijn. Tijdens deze drie weken heb ik Azora wél in mijn hoofd. Natuurlijk vanwege de blog maar ook vanwege de foto-opdracht. Ik ben voortdurend op zoek naar een mooi plekje voor mijn rode Azora-hoedje. Deze is inmiddels bijna niet meer te herkennen. Het is gehavend, gebutst en gedeukt aan alle kanten. Dat komt onder meer omdat het op het Azorafeest van hoofd op hoofd is gegaan vanwege de foto’s. Mijn man moest er van zuchten; “San, laot dat huudje toch thuus, aj ’d’r zo met loopt, is ’t gin gezicht”…(en ja, mijn man spreekt altijd dialect! k geloofde dat natuurlijk niet dus vroeg ik ‘m er een foto van te maken….Aiii, hij had eigenlijk wel een beetje gelijk. En begreep ik overigens ook waarom mijn hoedje nog meer van zijn oorspronkelijke vorm verloor. Inmiddels is het 8 augustus en moet ik toch echt aan de bak voor mijn hoedjesfoto… want de winnende foto heb ík nog niet gemaakt. Het kan nog toch?

Morgen ga ik ‘on tour’ voor een leuke hoedjesfoto, beloofd. Jullie doen toch ook mee? Het lijkt me nou zo leuk om jullie inzendingen te
kunnen zien! Kom op en go for it! Succes allemaal maar vooral veel plezier met jullie ‘gekiek’.

Tot over een week, dan hoop ik jullie allemaal weer in levende lijve te zien.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Nooit te jong …" | 24 juli 2017

Het mag eigenlijk altijd maar In de week voor mijn zomerreces benoem ik het nog eens extra. Al mijn fanatieke sporters mogen iemand meebrengen om een lesje mee te komen doen … en dat mag in de leeftijd van 4 tot 100. Dinsdag maakte twee hele jonge dames gebruik van deze gelegenheid. Het is vakantie dus kunnen ze wat later naar bed en dan mogen ze van papa en mama mee met oma!
Ise van 7 en Nina van 5 zorgden met hun jonge leeftijd voor een legendarisch laag leeftijdsgemiddelde in mijn les! Het zijn de kleinkinderen van Dorien Sluyter (verzorgende) en Wilma Ratering (locatiemanager Antonia). Wat heb ik genoten van deze twee. Ze waren bloedfanantiek!!


Ze hebben een uur lang meer dan hun uiterste best gedaan om alle pasjes zo goed mogelijk uit te voeren en mét resultaat!

Een beetje frustrerend voor mij en de rest van de sporters was dat ze maar niet moe te krijgen waren tijdens het conditionele gedeelte … Gelukkig voor ons waren de oefeningen voor buik, been- en bilspieren voor hen óók zwaar … Grappig om te horen dat zij net zo luidruchtig kunnen zuchten als de rest tijdens deze oefeningen! Opa kwam even mee om hun verrichtingen vast te leggen op de gevoelige plaat en die foto’s mag ik gebruiken voor deze blog. Zo krijgen jullie een beetje indruk van hun prestaties. Te gek he?!
Ik zeg petje af Ise en Nina en als ik ooit een keer een opvolger zoek, bel ik jullie!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Feest!" | 10 juli 2017

Met een grote glimlach denk ik terug aan het fantastisch Azorafeest in de Dru op 30 juni j.l. De naam Azora bestaat alweer 15 jaar! Heel even denk ik terug aan de tijd daarvoor. Alle ontwikkelingen, veranderingen, innovaties … ze zijn niet te tellen. En wat ben ik ongepast trots zoals we nu te boek staan, namelijk als een solide en hele goede, fijne zorginstantie.

Als ik rond 19.30 uur mij laat rijden naar de feestlocatie zie ik van ver al tal van mensen onder rode hoedjes met daar dan weer boven prachtige torentjes van tentzeil. Ik had er zin in maar nu popel ik om binnen te komen.
Samen met Marjanne Peters (werkzaam op de Schuylenburg) mogen wij de foto’s verzorgen van deze bijzondere avond. We worden welkom geheten door enkele MT leden en krijgen een welkomstdrankje aangeboden. Omdat er al veel feestgangers zijn beginnen we daarna meteen met fotograferen. En dat houdt pas weer op na:

  • Ontelbare korte en langere mooie gesprekken met heel veel collega’s en vrijwilligers
  • Heel veel groepjes op de kiek gezet te hebben,
  • Ons kostelijk vermaakt te hebben bij de ijsgoochelaar
  • Een vleugje "Enge buren" te hebben meegepikt
  • De zigeunermuzikanten "Balkanari" hun meer dan muzikale noten te hebben horen spelen
  • Al fotograferend op de dansvloer onze meest ingewikkelde dansmoves te hebben laten zien…
  • Enz enz enz
  • En, als klap op de vuurpijl het management een optreden zien doen waar de vlammen van afspatte. Ongeëvenaard!!!

En als ik hen zo zie optreden (want dit was beslist niet het eerste optreden dat wat originaliteit het predicaat uitmuntend verdient) word ik altijd warm en voel ik me vrolijk en verbonden. Wat een mooi stel mensen staat er op het podium. En wat een mooi stel mensen staat zich rot te lachen onder het podium. En ieder draagt op zijn of haar eigen wijze bij om Azora te laten functioneren zoals het functioneert. Geweldig toch!

Gelukkig hebben Marjanne en ik de foto’s nog!! Wij hebben de hele week al napret bij het zien val al het leuks. Alle aanwezigen dank je wel voor het meebouwen en deze heerlijke avond!
IMG_0963.JPGIMG_1032.JPGIMG_6684.JPGIMG_6786.JPGIMG_6814.JPGIMG_6831.JPGIMG_6927.JPG

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Hoe bijzonder is dat?" | 12 juni 2017

Zoals ik in de vorige blog al meldde, bezoek ik veel locaties. Eén locatie is een hele bijzondere. Als enige is dit géén locatie waar ouderen worden begeleid en verzorgd, maar een locatie waar meervoudig gehandicapten wonen. De Kalverweidendijk in Dinxperlo. Ook hier ga ik graag heen. Bij binnenkomst begroet te worden door een cliënt die mij begroet met mijn naam terwijl je er maar eens in de drie maanden komt bijvoorbeeld, is zo wonderlijk en knap! Het personeel daar zie ik als zeer deskundig, warm en betrokken. Als ik er kom is het voor twee cliënten met slikproblemen. Afgelopen vrijdag kwam ik er om scholing te geven over slikken en om over en weer elkaar beter te leren kennen, maar vooral om ervaringen over en weer uit te wisselen over deze twee mensen.

Vóór mijn les zou er een les gegeven worden over de Heimlich manoeuvre en dan met name hoe deze het best toegepast kan worden in een rolstoel. Heel interessant! Dus vroeg ik of ik daarbij aanwezig mocht zijn. En dat mocht. In de stromende regen rijd ik vrijdagmorgen naar Dinxperlo en word ik inderdaad weer enthousiast begroet door eerder genoemde cliënt; “Haaiii Sandra van de muziek”(Hoe dat precies zit, zal ik later nog eens uitleggen), maar ik word ook begroet door de docent van de scholing ‘Heimlich’. En dat blijkt mijn eigen schoonzusje te zijn! Nou ja! Natuurlijk is me bekend dat zij werkt bij Elver en veel scholing geeft. Zij verzorgt bovendien ook scholing bij het Graafschap College. Maar ik had haar hier nooit verwacht. En dit was duidelijk vice versa. Heel bijzonder. Omdat haar scholing (superpraktisch en heel leerzaam) best raakvlakken had met mijn vakgebied konden we al een aantal onderwerpen samen bespreken. De ochtend vloog voorbij. De bijgevoegde foto oogt allerminst serieus, maar dat was de ochtend, met uitzondering van het fotomomentje, wel. Ondanks de hoosbuien die ochtend was ben ik weer een warme herinnering rijker.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Mobiele Brigade" | 30 mei 2017

Zoals de meeste mensen wel weten hou ik van mijn werk, omdat ik zoveel mensen mag ontmoeten. Ik hou van mensen. Terugkijkend naar hoe mijn werk in de loop der jaren veranderd is dan kun je bijna niet geloven dat ik nog wel steeds hetzelfde beroep uitoefen. Toen ik begon was Antonia nog Sint Antonia en dat was mijn standplaats. Verder kwam ik niet! Na verloop van tijd werden we met verzorgings- en verpleeghuizen samengevoegd en ontstond het uiteindelijke Azora. Ook voor de logopedisten. We bezochten op afroep andere locaties en ontdekten overeenkomsten en verschillen. Boeiende verschillen, ieder huis heeft een eigenheid en je ziet dat dat waardevol is. We kunnen daarnaast ook leren van verschillen, want als iets goed draait in een huis, plukken de andere huizen er de vruchten ook van!

Maar bij de uitbreiding binnen Azora bleef het niet. Behandelaars en artsen bleven niet bij Azora alleen. Ook Careaz en Markenheem bezoeken we. En daar ben ik best trots op, want dat betekent dat zij vertrouwen hebben in ons als behandelaars en in onze deskundigheid. Sinds een jaar (nagenoeg op de kop af) ben ik de logopedist die alle huizen binnen Careaz en Markenheem bezoekt (en daarnaast ook nog enkele huizen binnen Azora hoor), maar wat is dat leuk! Overal mag ik proeven aan de eigen cultuur van de huizen en ontmoet ik mooie mensen. Wat een positieve houding hebben we met zijn allen. Eigenlijk mag ik wel zeggen dat ik nog nooit een vervelende ontmoeting heb gehad in de persoonlijke sfeer. Ik zie enthousiaste hulpverleners die hun stinkende best doen er te zijn voor hun cliënten en hun familie. Waarbij ik wel de figuurlijke versie bedoel… Je kunt je voorstellen dat de diversiteit in behandeling enorm is. Geen dag, geen uur eigenlijk, is hetzelfde. De mobiele logopediebrigade, rijdend door de Achterhoek, voortdurend op weg naar nieuwe situaties. Ik hoop dat ik dit zo nog lang mag doen. En vooral dat ik nog jarenlang zoveel positiviteit mag ontmoeten.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Mijn mobieltje" | 15 mei 2017

Een collega fysiotherapeute is onlangs bevallen van een prachtige zoon. Zij behandelde tot aan haar verlof wekelijks een meneer die na een CVA in een verpleeghuis is komen wonen. Naast zijn lichamelijke handicaps na het CVA is het voor de heer vrijwel onmogelijk zijn gedachten te verwoorden. Hiervoor behandel ik de heer. Mijn behandeling bestaat op dit moment uit het inslijpen van klanken en woorden. Dit kost hem enorme inspanning.

De heer is een relatief jonge man en volgde de ontwikkelingen van mijn zwangere collega bij wijze van spreken op de voet. Toen ik hem tijdens de behandeling vertelde dat ze bevallen was, reageerde hij geëmotioneerd. Vermoedelijk niet alleen omdat hij blij was voor deze collega dat zij haar gezonde mannetje in de armen kon sluiten, maar ook omdat hij niet zelf in staat is een felicitatie tot haar te richten. Zo interpreteerde ik het in ieder geval.

Ik heb hem daarom gevraagd of we een videoboodschap zouden maken waarbij ik hem een klein beetje op weg kon helpen, maar hij haar kon feliciteren. Meteen ging zijn duim omhoog en ontving ik een knipoog. Dat is zijn manier om ‘ja’ aan te duiden. We hebben onmiddellijk daad bij woord gevoegd, een filmpje gemaakt op mijn mobiel waarop hij heel duidelijk de naam van mijn collega noemde en ‘van harte
gefeliciteerd’ zei. Dit filmpje hebben we meteen,na goedkeuring van hem, naar mijn collegaatje geappt.

Nog tijdens de behandeling ontvingen we een heel enthousiast berichtje van haar terug. Ze bedankte de heer voor het lieve berichtje. Ze waardeerde zijn inspanningen enorm. Toen ik hem dat berichtje voorlas was hij zo blij dat hij dit voor haar heeft kunnen doen, live on air; zeg maar. Dat is toch anders dan wanneer iemand voor hem een kaartje op de bus doet waarbij hij zelf eigenlijk geen actieve bijdrage kan leveren.

Lang leve de digitale mogelijkheden. Wat een kleine moeite voor mij en wat een enorme betekenis voor deze meneer.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Azora Gaat Gezond" | 1 mei 2017

Azora biedt werknemers de mogelijkheid om te proeven aan allerlei sporten, maar ook om lid te worden van diverse langlopende sportmogelijkheden. Zo is er een hardloopgroep, een fitnessgroep en waarschijnlijk is er nog veel meer. Eén van deze langlopende sportmogelijkheden mag ik verzorgen. Twee maal per week geef ik steples aan een aantal Azora-medewerkers. Voor mij een heerlijke uitlaatklep en hopelijk is het dat voor mijn sporters ook. Als logopedist moet je beschikken over geduld. En dat heb ik ook. Maar als ik dan ’s avonds een aantal mensen lekker op kan zwepen en op een hele andere wijze werkzaam mag zijn voor Azora is dat Fun met een hoofdletter F.

We zien ’s avonds met regelmaat mensen even achter de deur meekijken (cliënten, bezoekers, familie) en vaak laten we ze even binnen. Men kijkt even en druipt dan snel weer af. De decibellen uit de luidsprekers liegen er niet om namelijk.

Sinds kort wordt onze groep heel af en toe aangevuld met een cliënt van Azora. Deze meneer komt dan even heel voorzichtig achter de deur kijken met zijn rollator. Waarschijnlijk wordt zijn nieuwsgierigheid geprikkeld door de harde muziek. Hij wordt door een van de sporters op een stoel geholpen en dan beweegt hij mee binnen de grenzen van zijn kunnen. Geen onvertogen woord van hem over de ‘bak met herrie’ die hij over zich heen gestort krijgt en geen onvertogen woord van mijn sporters. Zoiets kan alleen doordat de les gegeven wordt binnen een zorginstelling. Ik vind dat speciaal. Uit respect voor zijn privacy natuurlijk geen foto, al is het eigenlijk wel een plaatje waard!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Familieavond bij De Schuylenburgh" | 18 april 2017

Vorige week dinsdag werd de tweejaarlijkse familieavond van kleinschalig wonen op de Schuylenburgh in Silvolde gehouden. Kleinschalig wonen is een woonvorm voor mensen met dementie waarbij maximaal 10 personen wonen en gezamenlijk een huiskamer delen. Dit keer was de opzet in een iets ander jasje gegoten dan normaal gesproken en ook ik mocht een kleine bijdrage leveren. En daarom mocht ik bij de voorbereidingen zijn en leerde tijdens deze overleggen enkele collega’s beter kennen. Gewoon allemaal kanjers, maar men bleek het toch enorm spannend te vinden om een onderdeel voor hun rekening te moeten nemen.

De bedoeling van de avond was dat familieleden na afloop beter op de hoogte waren van de diverse activiteiten die aangeboden worden en vooral dat familie kon ervaren welke invloed deze activiteiten op je hebben. De avond bevatte vier workshops van 10 minuten Daarnaast sprak er iemand met familie over ideeën op het gebied van familieparticipatie. Tijdens de carrouselrondes zag ik diverse reacties van familieleden. Bij de tovertafel zag ik mensen fanatiek worden, bij de presentatie van de Qwiek juist heel rustig. De aap, de poezen en de poppen ontlokte onverwacht veel gesprekjes met deze poppen en knuffels en bijna iedereen drukte de aap wel even lekker tegen zich aan. Bij de gym werd eerst even handen geschud. De activiteitenbegeleidster stelt zich namelijk altijd even voor. Vast onderdeel van haar gymles. Dat schept vertrouwen. Het geeft het gevoel dat je welkom bent.

Nadien werd een film vertoond van diezelfde activiteiten met de nadruk op hetgeen een activiteit bij hen oproept. Dat vond ik zóóó mooi…Een mevrouw die heerlijk ontspannen in een stoel zat te praten met het aapje. Het aapje dat allerlei hele lieve geluidjes maakt, heel natuurlijk zag het er uit. Een andere dame lag in bed en zag boven haar hoofd een enorme bloemenzee voorbij komen, geprojecteerd. Alsof ze er midden in zat. ‘Wat zijn het er veel’; zuchtte ze helemaal verwonderd. En de interactie tussen twee cliënten bij de tovertafel. Beiden aan het werk maar ook oog voor elkaar. Gelach…

En dan de gym. Als gymleraar tussen pubers kun je alleen maar dromen van deze motivatie. (Wel meteen een welgemeend excuus aan alle gemotiveerde pubers natuurlijk!)

Voor alle collega’s die meegewerkt hebben aan deze avond alleen maar heel veel lof! Laat die spanning maar varen, nergens voor nodig. Jullie weten waar jullie het over hebben. Met jullie verhelderende gesprekken tijdens de carrousel, en de getoonde film daarna, heeft de familie zeker meer inzicht gekregen in het dagelijks beeld bij jullie op de woningen. En mij ook.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Een mens is nooit te oud...." | 4 april 2017

Sinds enkele weken bezoek ik een wel heel krasse 90 jarige dame. Zij heeft de afgelopen winter enorm veel voor de kiezen gekregen. Meerdere verhuizingen en een luchtweginfectie die haar meerdere weken in zijn tang hield. Voor een veerkrachtige twintiger is zo'n combinatie al lastig, voor een dame van 90 absoluut een slagje meer!

Nu schreef ik al dat ik te maken heb met een krasse dame. Ze loopt met een rollator en is kras van geest. Een sociale dame die graag deelneemt aan activiteiten. Tot zover alles heel goed dus.

Maar door de langdurige ziekte laat haar stem haar in de steek. De KNO-arts constateerde een verlamde stemband zonder aanwijsbare oorzaak. En daarom werd ik ingeschakeld. Mijn eerste gedachte was dat ik een stemversterker voor haar moest gaan aanvragen. Door haar zwakke stemgeluid zit ze teveel op haar kamer en gaat ze aan het piekeren. Er op uit moet ze. En dat wil ze ook! Ze wil graag deelnemen aan de activiteiten maar mensen verstaan haar niet.

Deze week kreeg ze een stemversterker op proef. Niet de meest flitsende maar wel effectief. Samen met haar kinderen is ze het gaan uitproberen. Eerst al met de nodige hilariteit omdat er ook een radiofunctie op bleek te zitten. Ik was er niet bij maar stel me voor dat mevrouw ineens een radiozender uit de klankkast hoort komen in plaats van haar eigen stemgeluid.... Daar zal beslist om gelachen zijn!

Afgelopen week mocht ik haar begeleiden naar de koffieruimte om samen met haar de stemversterker te introduceren aldaar. Een kennis van mevrouw (zelf slechthorend) reageerde enthousiast en hielp mevrouw zo over de eerste drempel. De slechthorende dame kon mevrouw nu zonder al teveel inspanning verstaan. Heel bijzonder voor beide dames. Mijn conclusie was dan ook; zo snel mogelijk een definitieve stemversterker - zonder radiofunctie - voor haar gaan aanvragen.

Naast de stemversterker hopen we ook dat haar stemband nog wat functie terug krijgt. De KNO-arts geeft het zeker kans van slagen. Daarvoor blijf ik oefenen met mevrouw en zij oefent door met haar kinderen.

Een mens is nooit te oud om te leren en ik ben er maar al te vaak getuige van.

Mevrouw heeft toestemming gegeven deze blog te publiceren, op deze anonieme wijze. Wel bleek zij aangenaam verrast te zijn over het feit dat ik haar kras vind. Dat zorgt dan weer voor een glimlach bij mij.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Beweegweek en samenwerking gaat hand in hand" | 20 maart 2017

Als logopedist ben ik werkzaam binnen Azora maar ook binnen Markenheem en Careaz. Zo ontmoet ik ongelooflijk veel mensen; cliënten, verzorgenden, mantelzorgers en nog veel meer mensen’. Heerlijk vind ik dat. Ik ben graag onder de mensen. Naast logopedist ben ik ook aerobicinstructrice, maar dat was binnen Careaz en Markenheem nog niet zo bekend…. Maar nu wel!

Op vrijdag 10 maart mocht ik namelijk met twee gouden collega’s, Esther Pillen - fysiotherapeut Azora- en Shirley Nijman – zorgondersteuner op Schavenweide - op de Bleijke de reclame naspelen van een bekende brillenverkoper. Stel je eens voor, opkomen in een aerobicoutfit op bijbehorend liedje ‘I’m sexy and I know it’ en dan in no time de meeste mensen aan het meeswingen krijgen. Shirley kwam op in een prachtig omajurkje en met bingomolen, het was echt komisch! Na het wereldberoemde nummer ‘De woonboot van Stef Ekkel’ was er koffie voor iedereen. Het idee was van de activiteitenbegeleidster Rieky Ter Horst van de Bleijke. Ze heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat Jeroen Garritsen, foto- en filmman, er een echt filmpje van gemaakt heeft. Wat ik ook het noemen waard vind, is de samenstelling van ons trio! Geen grenzen aan plezier tussen Azora en Markenheem. En dit had ook zonder meer op Careaz kunnen gebeuren.

Afgelopen vrijdag mochten we op Antonia nog een keer in de herhaling. Daar waren we aanwezig bij de Bonte middag. Mijn beide collega’s waren ook weer van de partij alleen was nu Esther de bingodame. Met bijna acht maanden zwanger is swingen van dit formaat net een beetje teveel van het goede. En Shirley zag er in aerobicoutfit oogverblindend uit.

Vandaag, nog nagenietend van mijn eigen lol, hoop ik dat onze cliënten net zo genoten hebben als ik. Als ik de foto’s terugkijk zie ik blije gezichten dus genoten hebben ze in ieder geval wel. En wat ben ik een bofkont dat ik dit heb mogen doen. Dankbaar ook. Af en toe een zijpaadje bewandelen naast je gewone werkzaamheden; dat zijn de kersen op de taart! Ja toch?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Parkinsongroep" | 6 maart 2017

Elke dinsdagmorgen om 11.00 uur komen er op locatie Den Es een aantal personen bijeen met de ziekte van Parkinson of cliënten die kampen met symptomen die sterk overeenkomen. Daarnaast is er sprake van dementie, bij een aantal vormen van Parkinson gaat dit samen.

Het doel van de parkinsongroep is dat mensen met soortgelijke klachten elkaar ontmoeten en samen kunnen praten over wat hen bezighoudt, partners zijn welkom en ook zij kunnen met elkaar spreken over wat hen als partners bezighoudt. Daarnaast observeer ik wekelijks het slikken van vocht en doen we oefeningen ter verbetering van houding en spraak.

Ik mag de meest mooie gesprekken voeren. Parkinson manifesteert zich in deze groep vooral door enorme traagheid in informatieverwerking. Soms duurt het een volle minuut voordat iemand in staat is te reageren op mijn vraag. In het gewone dagelijkse leven heeft dan allang iemand anders antwoord gegeven en gaat het gesprek al weer over een volgend onderwerp. In deze groep lukt het soms wel om te wachten op een reactie. Zo zag ik een man, vroeger een altijd vriendelijke communicatief ingestelde man, die nauwelijks nog communiceerde. In de parkinsongroep deed hij dat wel. Het lukte echt niet altijd, dat zou te mooi zijn geweest. Belangrijk was om de momenten dat het wel lukte te koesteren. Dat deed en kon hij zelf namelijk ook. Dat zag ik in zijn lieve blauwe ogen en aan de glimlach die hij bij tijd en wijle kon laten zien als een woordspeling of een grap wel de kans kreeg tot hem door te dringen.

Deze meneer is inmiddels overleden, maar het feit dat hij meer dan eens, na afloop, mij met veel moeite kon zeggen dat we zo fijn gepraat hadden zijn woorden om heel voorzichtig in een heel mooi doosje te leggen en de rest van mijn leven mee te dragen. Ik mocht voor hem een mooi moment maken, hij gaf mij en prachtige herinnering. Meer dan eens denk ik dan ook dat ik het mooiste werk van de wereld heb.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Met de neus in de boter" | 20 februari 2017

Op maandag 20 februari, en dat is het op het moment dat ik dit schrijf, ben ik net thuis van een gemeenschappelijke lunch met alle medewerkers van het ABC. Het ABC staat voor Advies- en BehandelCentrum Azora.

Er is namelijk onlangs een medewerker-tevredenheidonderzoek gedaan. Dit gebeurt via een enquête die in te vullen is via een link. Anoniem. Voor de organisatie komen daar waardevolle gegevens uit over veel aspecten van het werk. Er worden daarom door P&O enorm veel oproepen gedaan aan alle medewerkers om vooral de vragenlijst wél in te vullen. Dit om een zo betrouwbaar en compleet mogelijk beeld te krijgen. Wekelijks krijgen medewerkers in een overzicht te zien hoeveel procent van je collega’s het onderzoek ingevuld hebben, maar ook hoe hoog het percentage is van andere diensten.

Vanuit mijzelf gedacht ben ik wel gevoelig voor het wedstrijdelement en vul onder meer daarom jaarlijks de enquête in. Er staat namelijk een presentje tegenover. Maar in de eerste plaats vul ik het natuurlijk in omdat het een middel is om te laten weten wat ik prettig vind aan de organisatie en ook waar nog aandachtspunten liggen. Onze dienst scoort altijd hoog met het invullen. En ook nu eindigden wij met 74% het hoogst. Om er wat extra cachet aan te geven werd er een lunch voor ons georganiseerd! Dan val je toch haast letterlijk maar zeker figuurlijk met de neus in de boter?

Hans Metzemaekers (Bestuurder), ons allen bekend als inspirerend spreker, was aanwezig en feliciteerde ons met het behalen van de eerste plek. Hij vertelt ook dat medewerkers van Azora over het algemeen zeer tevreden zijn over Azora als werkgever. Waar men landelijk binnen de gezondheidszorg met een wiskundige berekening een gemiddelde Net Promotor Score (in hoeverre je jouw organisatie zou aanbevelen bij anderen) behaalt van een -13,8, scoort Azora met 37,6 een fantastische score. Geweldig om dat te horen. En herkenbaar ook. Want over het algemeen ontmoet ik overal enthousiaste mensen. En een werkgever die zich inspant om je zo te verwennen mét een lunch en met een presentje alleen omdat we deze vragenlijst hebben ingevuld, zeg nou zelf, wie wil daar nou niet werken…? Hans haalt één aandachtspunt uit het onderzoek naar voren. Veel medewerkers hebben aangegeven dat ze te weinig tijd aan hun cliënten kunnen besteden. En omdat er in 2017 mogelijk wat meer financiële ruimte komt, wil het MT kijken of er op dat punt verbetering behaald kan worden.

Er is een foto bijgevoegd van onze lunch. Dat had jouw lunch kunnen zijn ;-)!

Volgend jaar doe ik beslist weer mee. Voor alle lezers bij deze; het loont dus écht hé! Vul het volgend jaar gewoon in. Het is een kleine moeite maar het levert de organisatie waardevolle informatie op. Dat komt jou uiteindelijk écht ten goede. En ik kan je verzekeren dat ook de broodjes niet te versmaden waren!

-----------------------------------------------------------------------------------------

"Even slikken" | 08 februari 2017

Het werk van een logopedist bestaat voor een groot deel uit het kijken naar hoe (en ook wat) anderen eten. Dat klinkt een beetje vreemd en eigenlijk is het dat ook wel. Wie zit er nou te wachten op een persoon die iedere hap die je in je mond steekt volgt? Zeker als het al lastig is om dit netjes te doen. Er zijn slikproblemen in allerlei ernstgradaties.

Afgelopen week maakte ik het volgende mee. Op één van onze locaties bezocht ik een dame, diep dementerend. Het was ochtend, een uur of tien. Ze lag nog lekker in haar bed en begon een beetje wakker te worden. Een verzorgende kwam haar kamer binnen met de maaltijd op een dienblad. Ze wenste mevrouw zachtjes goedemorgen en bleef op zachte toon met mevrouw praten terwijl ze gordijnen opende. Vervolgens ging ze naast mevrouw zitten en pakte haar hand. Er kwam onmiddellijk reactie van mevrouw, er was oogcontact en ik zag een glimlach bij mevrouw. Wat een prachtig moment, zo liefdevol. De verzorgende vertelt mevrouw dat het etenstijd is en dat ze ‘lekkere warme pap’ heeft meegenomen. Ze laat het mevrouw ook zien. Daarna zegt ze tegen mevrouw dat ze gaat zorgen dat mevrouw goed komt te zitten in bed zodat ze makkelijker kan eten. Hoofdsteun goed omhoog en de knieën ondersteund zodat mevrouw niet onderuit kan zakken. Zo gauw het bed de verschillende manoeuvres uitvoert, zie ik de ogen van mevrouw groot worden. Een schrikreactie. Het is ook vreemd (iedere keer weer) dat je vaste grond onder je lijf verliest. De verzorgende pakt weer de hand van mevrouw. Zij blijft rustig en straalt vertrouwen uit.

Als mevrouw goed in bed zit, start de maaltijd. Mevrouw moet volledig geholpen worden. Het slikken gaat bij aanvang goed maar al na een hap of tien zakt mevrouw weer weg in haar eigen wereld. Ze slikt de pap niet meer door, pas als de verzorgende mevrouw bij haar naam noemt en even aanraakt. Ik adviseer om te stoppen met voeding aanbieden en op een later tijdstip nogmaals te proberen. Ook al lijkt mevrouw te slapen, de verzorgende benoemt dat ze het bed weer terugzet in een comfortabele lighouding en dekt mevrouw nog even toe. Ze groet mevrouw bij het weggaan. Tot mijn verbazing zie ik een glimlach op het gezicht van de cliënt verschijnen en zwaait ze ons uit. Met haar ogen gesloten.

Voor mij is het iedere keer weer zo bijzonder om getuige te mogen zijn van die kleine mooie momenten tussen de verzorgenden en de cliënten. Voor beiden voel ik ook een enorm respect. Voor de zorg dat ze de taak op zich nemen zo goed mogelijke zorg te bieden aan onze cliënten, voor de cliënten omdat zij allemaal een leven achter zich hebben waarin zij ervoor gezorgd hebben dat wij het in Nederland zo goed hebben. En dat verdient de beste zorg. En dat deed deze verzorgende dan ook. Chapeau!

-----------------------------------------------------------------------------------------

"Feest" | 27 januari 2017

Vanaf vandaag ben ik, Sandra Kolks logopediste Azora, blogger voor de beste werkgever van Gelderland. Wauw, dat is toch iets om enorm trots op te zijn. Het bloggen zie ik als een enorm leuke sprong in het diepe. Misschien ben ik voor sommige mensen een onbekende maar veel mensen kennen me wel als logopedist óf als aerobicinstructrice voor ‘Azora gaat gezond’ óf als redactielid van de 8togo.

Mijn eerste blog voelt als een feestje en daar wil ik dan meteen maar over beginnen. Zondag 22 januari heeft de BAC (de personeelsvereniging van Antonia) mij en 79 andere enthousiastelingen mee uit genomen naar ‘Vrienden van Amstel Live’. Wat een heerlijke avond. Om mij heen kijkend naar collega's vind ik het verbazingwekkend wat een danstalent er binnen de Antoniamuren aanwezig is… én dan heb ik het nog niet eens over de gouden keeltjes. Mijn genieten bestaat uit het kijken en luisteren naar de artiesten en van alles wat er op het podium gebeurt, maar minstens net zoveel van alles wat er in vak Ej van Ahoy gebeurde. Zoveel collega’s die zo zichzelf durven te zijn en zoveel collega’s die samen er zo'n mooie avond van kunnen maken. Dat is tekenend voor de sfeer binnen Azora en daarom werk ik er zo graag.

Dat is ook de reden waarom ik er naar uit kijk om jullie deelgenoot te maken van allerlei zaken die mij binnen Azora bezighouden. Vanzelfsprekend gaat het niet altijd over feest maar zullen er ook serieuze zaken aan bod komen. Maar ik voel me binnen Azora veilig en gewaardeerd en vrij om te kunnen schrijven over wat me bezig houdt. En hopelijk lezen jullie mijn blogs met plezier en herkennen jullie hetgeen ik schrijf.

Tot blogs
Sandra Kolks