“Soms denk ik op het werk: hee, hier hadden we het laatst op school ook over.”  

Fay Groenenstijn | bijbaan in de zorg

Azora

“Soms denk ik op het werk: hee, hier hadden we het laatst op school ook over.”  

Fay Groenenstijn | bijbaan in de zorg

Azora

Fay Groenenstijn (20) vertelt over haar ervaringen als zorgstudent. Ze volgt een hbo-opleiding tot verpleegkundige en werkt daarnaast in de ouderenzorg. Hoe bevalt haar die combinatie?

Na een mbo-opleiding tot verpleegkundige volgt Fay sinds afgelopen september de hbo-opleidingen Verpleegkundige en Operatieassistent aan Hogeschool Saxion in Deventer. Twee opleidingen tegelijk dus. En daarnaast werkt ze sinds afgelopen mei als verpleegkundige op een woning voor mensen met ernstige lichamelijke problematiek in woonzorgcentrum en verpleeghuis Debbeshoek in Ulft. Volgens haar is de combinatie werk en studie goed te doen. Fay: “Ik werk vooral in het weekend, omdat ik vijf dagen in de week naar school ga. Per maand geef ik aan mijn collega’s door wanneer ik kan werken en zij plannen mij op basis van die voorkeuren in. Vaak is dat een dagdienst op zaterdag, want dat past het beste bij mijn huidige ritme. Dat ik zelf kan kiezen welke diensten ik werk, vind ik heel handig.”

"Ik ga echt alle dagen met plezier naar mijn werk. Toen ik laatst aan de arts vertelde dat ik hoopte op een goede beoordeling voor een opdracht, grapte ze: ‘Anders stuur je ze maar naar mij, dan praat ik wel met ze."

Een goed salaris
“In principe hoef ik maar twee of drie zaterdagen in de maand te werken om de maand door te komen. De rest van mijn tijd kan ik aan school en andere leuke dingen besteden.” Werken in de zorg verdient dus goed. Haar vrienden met een baan in de horeca, werken soms tot ’s avonds laat en verdienen een stuk minder. “Het scheelt daarbij wel dat ik geen hoge maandelijkse kosten heb, doordat ik nog bij mijn ouders woon en zij financieel bijspringen.”


“Natuurlijk werk ik omdat ik het geld nodig heb, maar vooral ook omdat ik het zo leuk heb met mijn collega’s. Ik ga echt alle dagen met plezier naar mijn werk. Toen ik laatst aan de arts vertelde dat ik hoopte op een goede beoordeling voor een opdracht, grapte ze: ‘Anders stuur je ze maar naar mij, dan praat ik wel met ze.’ Ik voel me echt gesteund door mijn collega’s. Ook als ik een keer minder goed in mijn vel zit, is daar op de werkvloer altijd ruimte voor om er even over te praten. Na mijn stage voor de mbo-opleiding binnen Debbeshoek dacht ik dan ook: hier wil ik blijven werken.”Bij de huiselijke en fijne werksfeer binnen Debbeshoek voelt Fay zich prettig. “Ik was altijd heel verlegen en afwachtend. Vanuit school en vorige stages kreeg ik altijd de feedback dat ik meer initiatief moest tonen. Binnen Debbeshoek groeide ineens mijn zelfvertrouwen en stelde ik vragen. Vanaf het begin van mijn stage mocht ik met de stagebegeleiders en verpleegkundigen meekijken. Ook mocht ik gelijk de zorg in. Door dat onmiddellijke vertrouwen in mij, groeide ik in mijn werk en als persoon. Mijn moeder zag me veranderen. Toen ik na een dienst een keer thuiskwam, vroeg ze: ‘Wat doen ze daar toch met jou?’”

"Binnen Debbeshoek groeide ineens mijn zelfvertrouwen en stelde ik vragen. Vanaf het begin van mijn stage mocht ik met de stagebegeleiders en verpleegkundigen meekijken.Door dat onmiddellijke vertrouwen in mij, groeide ik in mijn werk en als persoon."

Betekenisvol werk
Fay geniet erg van het contact met haar collega’s en vertelt aan haar ouders en vriend graag over de goede band die ze met bewoners heeft. Wat maakt het werken in de zorg voor haar bijzonder? “Het zit hem in kleine dingen. Bijvoorbeeld een bewoner die zegt: ‘Ik weet dat het eigenlijk tijd is om op te staan, maar mag ik nog heel even blijven liggen?’ en daar vervolgens heel dankbaar voor is. Of een bewoner die mij na een week bij het weerzien enthousiast begroet met: ‘Hee lekker ding!’. Dat vind ik zo mooi. Er gebeuren ook minder leuke dingen, hoor. Een bewoner zei laatst: “Ach, wat jammer dat ik je pas volgende week weer zie. Neem nog een snoepje.” Toen ik een week later op het werk kwam, was ze overleden. Maar het bieden van mooie momenten in dat laatste stukje leven, daar doe ik het voor.”

Relevante werkervaring
Naast werk van betekenis, leert ze ook veel van haar bijbaan in de zorg. “Ik doe relevante werkervaring op en kan lesstof meteen in de praktijk brengen. Soms denk ik: hee, hier hadden we het laatst op school ook over. Of ik kom erachter dat iets in werkelijkheid toch vaak net anders verloopt dan hoe het op papier staat. In de zorg werken terwijl ik een zorggerelateerde opleiding volg, voelt voor mij echt als een voorsprong. Hoewel ik de bewoners en collega’s binnen Debbeshoek zal missen, wil ik later toch graag in het ziekenhuis werken. Ik verwacht daar net iets meer uitdaging en variatie in mensen en problematiek. Maar ik heb altijd tegen mijn collega’s gezegd: ‘Als ik het niet naar mijn zin heb in het ziekenhuis, dan kom ik weer werken in Debbeshoek.’”

Blijf op de hoogte van nieuwe banen

Meld je nu aan voor een jobalert en mis nooit meer een vacature.
 

Top